Annonce
Kultur

To stjerner: Tv-serie fra Flensborg Fjord drukner sig selv i ambitioner

Det er, som om skuespillerne er blevet ansporet til at skrue for kraftigt op, skriver Avisen Danmarks anmelder, Anette Hyllested, om tv-serien "Under Overfladen". Foto fra serien: DR/ZDF
Dansk-tysk serie bygger på en fin historie, der desværre ødelægges af for mange temaer og for store armbevægelser.

Tv: Der kan komme så megen pynt på en lagkage, at den vælter. Bare spørg en familie med en kreativ treårig, "der vil selv".  Og der kan komme så mange penselstrøg på et kunstværk, at det forplumrer intentionerne. Bare spørg en kunstmaler.

Den virkelige kunst består i at stoppe i tide.

Det burde nogen have sagt til de kreative kræfter bag DR's nye dramaserie "Under overfladen", for her har vi en serie, der vil alt, alt for meget og samtidig er alt, alt for lang.

Annonce

Ud over at serien præsterer en sjældent forvirrende begyndelse, lancerer den også det ene tema efter det andet - store nok til at kunne udgøre selvstændige historier i sig selv - og resultatet er en mæthed så styg, at en mental kvalme breder sig.

Blandt emnerne finder vi for eksempel autisme, narko blandt unge, utroskab, løgn, fortielser, venskaber, forholdet mellem danskere og tyskere, sygdom, usikker seksualitet, forbudt seksualitet, karriere kontra familieliv, vold, kunstens kraft og aktivisme.

Alle disse emner er en kontrast til selve udgangspunktet, som er et harmonisk og enkelt liv på  en ø i smukke Flensborg Fjord - midt mellem Danmark og Tyskland. På øen bor otte personer. Fire af dem er voksne og udgøres af to par, som har fundet sammen i et bofællesskab: familien Jensen fra Danmark og den tyske familien Küster. De voksne er en blanding af kunstnere og karrieremennesker, og tilsammen har de fire teenagebørn, hvoraf den ene er autist.

Under en sejltur forsvinder den ene af de unge i mørket. Er han faldet over bord ved et uheld? Er han blevet skubbet? Eller er han sprunget selv? Disse spørgsmål er seriens motor - et mysterium, der skal opklares.

"Vi var jo lykkelige her", siger en af hovedpersonerne om livet på øen, men nu kniber det med lykken, alt imens venskaberne trykprøves af den kritiske situation.

Igen og igen og igen

Serien er i otte afsnit - hver af næsten en time - og de otte øboer er på skift hovedperson. De har altså et afsnit hver, hvor man får netop deres perspektiv og opfattelse af livet på øen og af ulykken.

Det betyder, at vi ser de samme scener igen og igen - blot gennem nye øjne.

Fra venstre Thure Lindhardt, Katharina Schüttler, Lene Maria Christensen og Jan Josef Liefers i "Under Overfladen". Foto fra serien: DR/ZDF

Det er en kendt idé, men her bliver det for meget med det resultat, at blandt andre den danske skuespiller Thure Lindhardt ender med at blive ufrivilligt komisk, da han for 120. gang panisk og med opspærrede øjne råber "Alle mand på dæk!".

I det hele taget er armbevægelserne for store. Der er noget højspændt over denne serie - samtidig med, at tiden slæber sig af sted, fordi vi hele tiden ledes væk fra hovedhistorien, knægtens forsvinding, og påduttes nye temaer, nye problematikker.


Der er noget højspændt over denne serie - samtidig med, at tiden slæber sig af sted, fordi vi hele tiden ledes væk fra hovedhistorien.

Uddrag af anmeldelsen


Det er, som om skuespillerne er blevet ansporet til at skrue for kraftigt op, så helhedsindtrykket - trods også fine passager med indlevelse og troværdighed - bliver for teatralsk.

Historien hæmmes også af en overdreven trang til symbolik - som eksempelvis fire figurer, de unge har, der viser deres muskéterånd: "En for alle og alle for én". Vi skal ustandseligt se billeder af figurerne.

"Under Overfladen" er en samproduktion med tyske ZDF. Skuespillerne er både danske og tyske, og begge sprog flyder frit i serien, hvor der ikke rettes på fede accenter eller fejl. Det er forfriskende, og det er de smukke dronebilleder af grænselandet også. Det er dog mærkeligt, at netop Jensen-parrets børn taler så kunstigt dansk ...

"Under Overfladen" bygger på en god grundidé, en hovedhistorie, der kunne være fortalt enklere og bedre på den halve tid. I stedet drukner serien sig selv i ambitioner.

"Under Overfladen", otte afsnit, sendes hver søndag aften på DR. Første gang var 14. marts. Alle afsnit kan dog allerede nu streames fra DR TV. Denne anmeldelse baserer sig på samtlige afsnit. Serien er produceret i samarbejde med ZDF, og de danske hovedrolleindehavere er Lena Maria Christensen og Thure Lindhardt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce