Annonce
Danmark

Anmeldelse: 'Ulven kommer' er et knugende ondt-i-maven-drama

Holly, som spilles af Flora Ofelia Lindahl Hoffmann, vil gerne passe på sin lillebror, Theo, spillet af Noah Storm. Her er de på deres skole. Foto: Michella Bredahl/DR
I DR's nye ildevarslende søndagsserie "Ulven kommer" truer mistanke og dilemmaer med at ødelægge en familie. Det er gribende godt i al sin gru.

Tv: Æsops fabel om hyrdedrengen, der råber "ulven kommer", ligger i baghovedet, og det er nok også meningen.

Da drengen råber "ulven kommer", styrter landsbyens beboere af sted for at hjælpe ham, men da de når frem til ham, er der ingen ulv, for drengen har råbt om hjælp af lutter kedsomhed.  Et stykke tid efter slår drengen igen alarm, landsbyfolkene kommer ilende, men der er stadig ingen ulv.

I DR's nye søndagssatsning "Ulven kommer" er råbet om hjælp en stil, som 14-årige Holly har skrevet. I stilen skriver hun om vold i sit hjem, og det får hendes klasselærer til at reagere. Det ender med en indberetning til kommunen, hvor den rutinerede socialrådgiver Lars går i gang med at undersøge sagen.

Annonce

Holly fortæller ham, at hendes stedfar er voldelig over for hende. Stedfaren har to tidligere voldsdomme bag sig, så selv om både Hollys lillebror og hendes mor benægter, at han slår børnene, beslutter Lars sig for at tro på Holly og følge sin intuition. Lars fjerner børnene fra hjemmet uden at have konkrete beviser på, at de har været udsat for vold.

Men hvad nu, hvis Holly er en jaloux, udspekuleret og opmærksomhedssøgende teenager, der er fuld af løgn? Hvad nu, hvis Lars med sin indgriben har begået et overgreb mod hendes familie med uoverskuelige konsekvenser til følge.

Mange spørgsmål

Selv om der er tale om hverdagsrealisme, ser man "Ulven kommer", som man ser et fiktivt spiondrama eller en indviklet krimiserie: skeptisk, motivfortolkende og opsat på at "regne den ud" og huske alle de antydninger - små som store - der lægges ud.

Bjarne Henriksen som socialrådgiveren Lars i "Ulven kommer". Lars er sikker på, at der er noget helt galt i familien. Foto: Michella Bredahl/DR

Selv introen spiller på, at her tegnes et billede under forandring. Til nyfortolkede toner af Anne Linnets "Mine øjne de skal se" bliver sorte streger mere og mere detaljerede for at ende i et kulørt skønmaleri af hovedpersonerne - som selve handlingen så sørger for krakelerer.

Spørgsmålene, tvivlen og dilemmaerne hober sig op, mens vi gætter på, hvad vi skal tro på og måske ikke. Det er både underholdende og spændende.

Annonce

Stakkels alle

Lars, som spilles overbevisende af Bjarne Henriksen, er en gulerodsgnaskende, overvægtig mand på kur, der udadtil er roen selv, og som afreagerer i sin bil ved at høre høj og heftig rockmusik. En sympatisk hyrdehund, den spinkle og sitrende Holly -  skrøbeligt og troværdigt fremstillet af Flora Ofelia Lindahl Hoffmann - kan finde støtte hos.

Stedfaren, Peter Plaugborg, er ulveagtigt brysk at se på og agerer med tilsvarende, ildevarslende kraft, og Noah Storm Otto er overbevisende som lillebror Theo i chok, fordi hans verden går i stykker. Dea, familiens mor, spilles af Christine Albeck, der skiftevis raser og græder, så det kan mærkes. Hun formår også at være troværdig på kanten af det usympatiske, da hun i desperation efter at holde sammen på familien, undsiger sin datter ikke en, men flere gange. Av, av av.

Stakkels pige - både bøddel og offer -  men også stakkels mor, stakkels lillebror, stakkels Lars, der skal være den solide søjle i midten med styr på det hele, og måske også stakkels stedfar.

Det er et urovækkende, grænseoverskridende og knugende ondt-i-maven-drama, som her udspiller sig i et hverdagsdanmark i genkendelige omgivelser,  hvilket gør det hele meget værre - på den gode måde forstås.

Annonce

Bange anelser

Selve dilemmaet er det heldigvis de færreste af os, der kan genkende fra egne rækker. Alligevel har de fleste af os fastlåste meninger om, hvor hurtigt og hvordan myndighederne bør reagere, når der er mistanke om mistrivsel. Det piller "Ulven kommer" ved.


Selve dilemmaet er det heldigvis de færreste af os, der kan genkende fra egne rækker. Alligevel har de fleste af os fastlåste meninger om, hvor hurtigt og hvordan, myndighederne bør reagere, når der er mistanke om mistrivsel.

Uddrag af anmeldelsen


I fablen om hyrdedrengen ender historien med, at da drengen råber "ulven kommer" for tredje gang, er der vitterlig en ulv.  Nu er der bare ikke nogen, som tror på ham længere. Underforstået: Knægten er selv skyld i sin desperate situation, for han kunne bare have ladet være med at lyve.

Om det også bliver moralen i "Ulven kommer", aner vi ikke endnu, men der er nok af bange anelser efter dette første fremragende afsnit.

Dea (Christine Albeck Børge) og Simon (Peter Plaugborg), har et lidenskabeligt  forhold, som kommer på alvorlig prøve, da 14-årige Holly, som Simon ikke er biologisk far til, anklager ham for vold. Foto: Michella Bredahl/DR

"Ulven kommer", hovedforfatter Maja Jul Larsen, konceptuerende instruktør: Pernille Fischer Christensen. Serien vises otte søndage på DR1 klokken 20 - første gang i aften, 11. oktober. Første afsnit er online på DRTV søndag morgen og de efterfølgende syv afsnit hver fredag fra klokken 06. Hvert afsnit varer cirka 55 minutter.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Sønderborg For abonnenter

Lokal entreprenør står bag stribe af forfaldne huse: - Det er bestemt ikke nogen skønhed for omegnen

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: I tvivl før på onsdag? Én grund til at stemme ja slår alle andre argumenter af banen

Esbjerg

Færre unge og mangel på arbejdskraft: Udfordringerne står i kø for lokal skole – men ny bestyrelse lover at gøre sig umage

Annonce