Annonce
Udland

Tyfon tager livet af mindst 39 i det østlige Kina

str/Ritzau Scanpix
Efter en tyfon har ramt Østkina fortsætter dødstallet med at stige. Mere end en million er tvunget på flugt.

En kraftig storm har i løbet af weekenden hærget den østlige del af Kina og tvunget mere end en million mennesker til at flygte.

Mindst 39 personer skal have mistet livet, skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer lokale medier mandag morgen dansk tid.

Dødstallet er steget siden lørdag, hvor der var meldinger om, at mindst 28 personer havde mistet livet som følge af tyfonen. Den har fået navnet Lekima.

Den statslige kinesiske tv-station CCTV har vist optagelser, hvor marker og gader er oversvømmet med mudret vand og spredte murbrokker.

Mandag er stormen endnu ikke aftaget og har kurs videre op ad kysten nær landets hovedstad, Beijing. Mindst 16 personer er fortsat savnet.

Fredag og lørdag nåede stormen Zhejiang-provinsen med omkring 190 kilometer i timen, hvilket forårsagede bølger på flere meters højde.

Mindst 18 af de omkomne mistede livet i et jordskred, der var forårsaget af kraftigt regnvejr i Wenzhou, skriver det statslige nyhedsbureau Xinhua.

Senere lørdag nåede tyfonen Shandong-provinsen, hvor det lokale redningshold rapporterede om fem døde og syv savnede. 600 hjem skal være blevet ødelagt i området.

Mere end 3200 fly skal ifølge CCTV være aflyst på grund af tyfonen. Derudover har 90 turistdestinationer inklusive Disneyland måtte lukke midlertidigt af sikkerhedsmæssige årsager.

Sidste år ramte tyfonen Mangkhut Kina. Over to millioner mennesker blev evakueret og 59 mistede livet i Hongkong, Macau og det nordlige Filippinerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];