Annonce
Esbjerg

Tyra Øst ankommet til skrotning i Frederikshavn

Tyra Øst-platformen ankom natten til torsdag til Frederikshavn, hvor den skal skrottes og genanvendes. I Esbjerg har man i mange år talt om at gøre skrotning af olieinstallationer fra Nordsøen til et nyt erhvervseventyr, men Esbjerg kom aldrig rigtig i spil, da Frederikshavn fik opgaven af det franske olieselskab Total. Foto: Total
Den første af de to enorme hovedplatforme fra Tyra-feltet i Nordsøen ankom efter midnat tirsdag til genanvendelsesværftet M.A.R.S. i Frederikshavn på prammen Iron Lady.
Annonce

Esbjerg: Selv om man i Esbjerg i årevis har arbejdet med og italesat, at byens havn i fremtiden skulle være centrum for et nyt erhvervseventyr vedrørende skrotning og genanvendelse af olieindustriens udtjente stålkonstruktioner, gik den første store skrotningsopgave i den danske del af Nordsøen - nedtagningen af platformene på Tyra-feltet - til Frederikshavn.

Søndag blev Tyra Øst - den første af de to hovedplatforme på det gigantiske gasfelt - i et snuptag løftet af sine stålben 225 kilometer ude i Nordsøen vest for Esbjerg, og natten til tirsdag ankom den 14.000 ton tunge platform til netop Frederikshavn. Her måtte det 477 meter lange konstruktionsskib Pioneering Spirit, som er for stor til at gå til kajen, løfte platformen over på prammen Iron Lady, som herefter fragtede den til land på det 290.000 kvadratmeter store område på Frederikshavn Havn.


Det betyder, at de gamle platforme genanvendes, ligesom vi genbruger en stor del af platformbenene i det nye Tyra, som også er designet, så vi forventer en markant reduktion af CO2-udledningen på 30 procent.

Morten Hesselager Pedersen. projektdirektør, Total


Her har det franske olieselskab Total, som er ansvarlig for olie- og gasindvindingen i den danske Nordsø, lavet en aftale med USA-baserede Modern American Recycling Services - i daglig tale M.A.R.S.

- Der er tale om den største genanvendelse af offshore-installationer i Danmarkshistorien. Vi er stolte over, at M.A.R.S. er blevet valgt til opgaven, som vi ser frem til at løse med fokus på, at de gamle Tyra-platforme genanvendes og neddeles på den mest miljørigtige måde, oplyser Kim Thygesen, direktør for M.A.R.S. Europe i en pressemeddelelse.

Til årsskiftet regner M.A.R.S. med at være 70 ansatte, og målet er mellem 150 og 200 ansatte, når det hele er i fuld sving, har man tidligere oplyst til TV2 Nord.

Tidligt søndag morgen løftede verdens største konstruktionsskib, Pioneering Spirit, Tyra Øst af benene 225 kilometer ud i Nordsøen. Foto: Total

Totals projektdirektør for genopbygningen af Tyra, Morten Hesselager Pedersen, peger på, at selskabet har sat høje krav til de værfter, der skal nedbryde platformene fra Tyra-feltet, og han forventer derfor at mere end 95 procent kan genanvendes.

- I alle dele af genopbygningen har vi lagt stor vægt på bæredygtighed. Det betyder, at de gamle platforme genanvendes, ligesom vi genbruger en stor del af platformbenene i det nye Tyra, som også er designet, så vi forventer en markant reduktion af CO2-udledningen på 30 procent, siger Morten Hesselager Pedersen.

Total bruger sammenlagt 21 milliarder kroner på retableringen af Tyra, som igen ventes at producere olie og gas efter 2022.

Tyra Øst løftes af jackets og fragtes herefter til Frederikshavn. Foto: Total

Om Tyra-genopbygningen

  • Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2 procent), Noreco (36,8 procent) og Nordsøfonden (20 procent).
  • En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket cirka 5 meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.
  • Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.
  • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform.
  • Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder per dag efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1,5 millioner danske husstande.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce