Annonce
forside

Tyra giver travlhed hos SubC Partner

Morten Hessellager Pedersen, chefen for genopbygningen af Tyra-feltet, besøgte fredag SubC Partner og direktør Tonny Klein. Foto: Maersk Oil

Firmaet SubC Partner på Esbjerg Havn er allerede i gang med at løse opgaver for Maersk Oil i forbindelse med det gigantiske Tyra Future-projekt.

Esbjerg: Mens olieprisen for tiden er på himmelflugt til gunst for Esbjergs olieindustri, spejder flere lokale virksomheder fortsat efter det forhøjede aktivitetsniveau i forbindelse med Maersk Oil og DUC-partnernes 21 mia. kr. dyre genopbygning af Tyra-feltet, som anslås at sikre tusindvis af arbejdspladser

Men faktisk er der allerede indtil videre udført mere end 200.000 mandetimer på detaljeret ingeniørarbejde hos leverandører i Esbjerg, og hos firmaet SubC Partner på Esbjerg Havn er man lige nu i midt i fremstillingen af nogle store dæk, der skal bruges på de såkaldte brøndhovedplatforme, som skal renoveres på Tyra-feltet. Der er tale om cirka 15.000 timers svejsearbejder, som har medført ansættelse af cirka ti nye medarbejdere.

Men SubC Partner håber også på flere Tyra Future-opgaver - også gerne specialopgaver baseret på udviklings- og ingeniørarbejde, akkurat som en anden opgave, offshorefirmaet lige nu er ved at løse i tilknytning til Tyra-projektet.

Annonce

Arbejdet


  • Genopbygningen af Tyra-feltet vurderes at give en masse arbejde til Esbjerg og områdets erhvervsliv.
  • Maersk Oil forventer blandt andet at mobilisere omkring 500 medarbejdere til at udfører cirka 1,5 millioner mandetimer i selve konstruktionsperioden. Disse vil langt hen ad vejen være fra lokale virksomheder.
  • Desuden forventer Maersk Oil årligt at bruge mere en halv milliard kroner på drift og vedligehold efter anlægget er genstartet i 2022 og dette forventes ligeledes udført af lokale leverandører.

En specialløsning

Som bekendt er hele grundlaget for genopbygningen af Tyra-feltet, at kridtlaget under feltet er sunket i takt med at gassen i undergrunden er blevet produceret, og platformene er nu omkring fem meter tættere på havoverfladen, end da de blev bygget. Det medfører en risiko for, at en gigantisk bølge kan nå helt op og ramme selve platformen.

I forbindelse med det storstilede projekt skal noget af platformskonstruktionen, som i dag befinder sig i det, fagfolkene kalder for splashzonen, kontrolleres og holdbarheden testes. Her har SubC Partner udviklet et fjernstyret værktøj, som kan betjenes fra platformen og måle konstruktionens tykkelse i og omkring havoverfladen. Dermed slipper man for at sende personer på den udfordrende opgave samtidig med at der spares en del penge.

- Det er denne type innovative løsninger, som SubC Partner blandt andet har succes med, hvor traditionelle løsninger erstattes af innovative specialløsninger, der dels er økonomisk fordelagtige og dels erstatter farligt arbejde i svært fremkommelig områder, forklarer Tonny Klein, medejer og direktør hos SubC Partner.

Lokale bidrager

Han og kollegerne i SubC Partner havde fredag inviteret omkring 40 ansatte fra Maersk Oil til et uformelt arrangement for at demonstrere innovative og tidsoptimerende svejseprocesser, som anvendes i forbindelse med de aktuelle svejseopgaver. Og Morten Hesselager Pedersen, der er overordnet ansvarlig for hele Tyra Future-projektet, er indtil videre tilfreds.

- Genopbygningen af Tyra repræsenterer den hidtil største investering i den danske Nordsø og giver mulighed for deltagelse i projektet fra både danske og internationale virksomheder. Arbejdet som SubC Partner udfører, er blot et af mange eksempler på, at vores lokale virksomheder bidrager med vigtige elementer til genopbygningen.

- De fire dæk til brøndhovedplatformene, som er ved at blive fabrikeret her i Esbjerg, udgør en kritisk del af projektet, da de er med til at muliggøre genbrug af de eksisterende fundamenter på de fire platforme. Udover selve fabrikationen af dækkene er det også vigtigt for os, at SubC har kunnet medvirke til en innovativ løsning, der både forbedrer sikkerheden og sparer penge, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce