Annonce
Esbjerg

Tyra-løft skriver Danmarkshistorie: To Eiffeltårne løftet på 12 sekunder

Hovedplatformen Tyra Øst er om bord på gigantskibet Pioneering Spirit. Pressefoto
Lidt af et teknisk og ingeniørmæssigt historisk stykke arbejde oplevede søndag en foreløbig kulmination, da det gigantiske konstruktionsskib Pioneering Spirit løftede hovedplatformen af Tyra Øst.
Annonce

Esbjerg: Nedtagningen af de gamle Tyra-platforme er i fuld gang for at skabe plads til det nye genopbyggede Tyra. Verdens største konstruktionsskib Pioneering Spirit løftede søndag morgen kl. 06.35 hovedplatformen Tyra Øst med en vægt på 14.000 ton eller to Eiffeltårne. Det tunge løft blev udført på kun 12 sekunder.

Total nedtager over sommeren alle platformene på Tyra-feltet. Der skal i alt fjernes gamle platforme med en vægt på 50.000 ton, eller hvad der svarer til vægten af i alt syv Eiffeltårne.

Tyra-feltet er kerneinfrastruktur for dansk naturgas, da mere end 90 procent af den naturgas, der produceres i den danske Nordsø, behandles og sendes til land gennem Tyra-feltets platforme. Genopbygningen af Tyra forventes at koste 21 milliarder danske kroner, hvilket er den største olie- og gasinvestering nogensinde i den danske del af Nordsøen. Investeringen skal sikre fortsat produktion af naturgas mindst 25 år efter genåbningen af det nye Tyra i 2022.

Morten Hesselager Pedersen, Projektdirektør for Tyra-genopbygningen, siger i en pressemeddelelse:

- Vi har forberedt nedtagningsarbejdet i fem år, og det er imponerende at se, hvordan vores planlægning kulminerer på få sekunder, da Pioneering Spirits kæmpe kræfter løfter Tyra-feltets hovedplatform svarende til to Eiffeltårne. Det er første gang i Danmark, at vi laver så tungt et løft, og det sker endda 225 kilometer ude på Nordsøen. Med løftet veloverstået har vi gjort plads til det nye højteknologiske Tyra, som vi forventer vil producere med et 30 procent lavere klimaaftryk.

Annonce

Øget sikkerhed

Pioneering Spirit har til opgave at løfte de to hovedplatforme – de integrerede beboelses- og procesplatforme på Tyra Øst og Tyra Vest – om en del af nedtagningsarbejdet for at gøre plads til det nye genopbyggede Tyra, som forventes at stå færdigt i 2022.

Oprindeligt blev platformene samlet af flere mindre stykker ude på havet, men ved at bruge Pioneering Spirit til nedtagningen kan hele platformen løftes af i ét enkelt løft og herefter transporteres til land.

-Vi bruger den nyeste teknologi og teknik for at genopbygningen udføres sikkert og bæredygtigt. Ved at løfte platformen af i ét samlet stykke flytter vi hele arbejdet med at nedbryde platformene ind på land, hvor det er nemmere og mere sikkert at arbejde sammenlignet med 225 km ude på havet, forklarer Morten Hesselager Pedersen.

De to hovedplatforme leveres hos Modern American Recycling Services’ (M.A.R.S.) genanvendelsesværft i Frederikshavn. Total forventer, at mere end 95 procent af platformene kan genanvendes.

Om Tyra-genopbygningen

  • Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2 procent), Noreco (36,8 procent) og Nordsøfonden (20 procent).
  • En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket cirka 5 meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.
  • Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90 procent af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.
  • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform.
  • Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder per dag efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1,5 millioner danske husstande.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce