x
Annonce
Udland

Tyrkiet kræver no-fly-zone efter dødeligt luftangreb

Umit Bektas/Reuters
Tyrkiet afviser russisk påstand om, at dræbte tyrkiske soldater befandt sig blandt terrorister i Syrien.

Tyrkiet vil have en flyveforbudszone over den syriske provins Idlib. Her er 33 tyrkiske soldater dræbt ved et luftangreb.

Annonce

Samtidig afviser Tyrkiet Ruslands forklaring, at de 33 tyrkiske soldater havde opholdt sig blandt "terrorister".

Ifølge Tyrkiet blev soldaterne angrebet af det syriske luftvåben. Men også russiske fly har gennem flere måneder deltaget i flyangreb mod enklaven i det nordøstlige Syrien.

Natos ambassadører er indkaldt til et møde fredag for at drøfte situationen efter angrebet, der fandt sted torsdag.

- Jeg ønsker at slå fast, at under angrebet var der ingen væbnede grupper omkring vores militære enheder.

Det siger den tyrkiske forsvarsminister, Hulusi Akar.

Rusland hævder, at de tyrkiske soldater "var midt i terrorgruppers kampformationer"

- Det internationale samfund må handle for at beskytte civile ved at indføre en no-fly-zone, skriver Fahrettin Altun på Twitter. Han er den tyrkiske præsidents kommunikationschef.

Den syriske hær har siden december bid for bid erobret områder af Idlib i det nordvestlige Syrien. Det er sket med støtte fra russiske fly.

Det har tvunget tæt på en million mennesker til at flygte fra deres hjem og lejre, hvor de lever under kolde og miserable forhold.

- Millioner af civile er blevet bombet fra luften i månedsvis nu. Infrastruktur, herunder skoler og hospitaler, er systematisk gjort til mål af regimet. Det er et folkedrab, der langsomt er i gang for øjnene af os.

- De, som har samvittighed og værdighed, må sige noget, lyder opfordringen fra Altun.

- Hvis Idlib overlades til sin skæbne, så vil det betyde, at regimets drømme vil gå i opfyldelse. De har presset på for at opnå demografisk og etnisk udrensning i denne region. Vi kan ikke se de anden vej, mener han.

Krigen i Syrien har i denne måned varet i ni år. Flere millioner mennesker er fordrevet. 3,6 millioner syriske flygtninge opholder sig i Tyrkiet.

Idlib grænser op til Tyrkiet, og her frygter regeringen, at nye strømme af flygtninge kan være på vej.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce