Annonce
Udland

Tyrkiet: Kurdere har dræbt en soldat under våbenhvile i Syrien

Ozan Kose/Ritzau Scanpix
Tyrkere og kurdere beskylder hinanden for at bryde våbenhvilen i det nordlige Syrien.

En tyrkisk soldat er søndag blevet dræbt af kurdiske styrker i den nordøstlige del af Syrien.

Soldaten mistede livet under et angreb i byen Tell Abyad i den nordøstlige del af Syrien.

En anden tyrkisk soldat meldes såret.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium i en meddelelse.

Angrebet var ifølge Tyrkiet fra styrker af den kurdisk milits YPG. Den er en del af SDF-styrken, Syrian Democratic Forces, som med vestlig støtte har bekæmpet Islamisk Stat i Syrien.

Ifølge Tyrkiet er angrebet et brud på den fem dage lange våbenhvile, som Tyrkiet aftalte med USA torsdag.

Aftalen indebar, at de kurdiske styrker kunne få lov at forlade det nordøstlige Syrien.

Kurderne har også beskyldt tyrkerne for at bryde våbenhvilen. Lørdag lød det fra lederen af SDF, Mazloum Abdi, at Tyrkiet ikke overholder aftalen.

Han mener, at Tyrkiet blokerer for, at kurderne kan trække sig tilbage fra grænsebyen Ras al-Ain i det nordøstlige Syrien.

Civile og sårede kan heller ikke komme ud. Det sagde Mazloum Abdi til AFP.

Tyrkiet omtaler SDF og andre kurdiske grupper, som menes at have bånd til det forbudte arbejderparti PKK, som "terrorister".

USA var allieret med SDF i kampen mod Islamisk Stat, indtil præsident Donald Trump i sidste uge meddelte, at han ville trække de amerikanske soldater ud af det nordøstlige Syrien forud for den tyrkiske offensiv i området.

Trump har fået massiv kritik for sin beslutning. Det gælder også fra egne partifæller. De beskylder ham for at have forrådt kurderne, der har mistet tusindvis af krigere i kampen mod Islamisk Stat.

Tyrkiet indledte militæroffensiven i det nordøstlige Syrien den 9. oktober med henblik på at oprette en 30 kilometer bred "sikkerhedszone".

Efter et langt møde med USA's vicepræsident, Mike Pence, og udenrigsminister Mike Pompeo i Ankara torsdag gik præsident Recep Tayyip Erdogan med til at indstille angrebene i fem dage for at give kurdiske militssoldater en mulighed for at trække sig ud af området.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Trods lussing var træner tilfreds

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce