Annonce
Udland

Tyrkiet rejser tiltale mod saudisk eksspionchef for Khashoggi-drab

Sarah Silbiger/Reuters
En eksrådgiver og en eksspionchef anklages for at opildne til drab, mens 18 andre sigtes for at udføre det.

Tyrkiet har gjort anklageskriftet klar og rejser tiltale mod 20 saudiarabere i sagen om drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det oplyser den tyrkiske anklagemyndighed onsdag.

Blandt de 20 er den tidligere næstkommanderende i Saudi-Arabiens efterretningsvæsen og en tidligere rådgiver for den saudiarabiske konge.

De to anklages for at have "opildnet til overlagt drab med uhyrlige hensigter".

De 18 andre har ifølge anklageren udført selve drabet.

Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i en tyrkiske millionby Istanbul i oktober 2018.

Drabet vakte stor opmærksomhed over hele verden og har været en alvorlig plet på den saudiske kronprins Mohammed bin Salmans omdømme.

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA mener - i lighed med en del vestlige lande - at kronprinsen beordrede drabet. Det har Saudi-Arabien afvist.

Khashoggi havde både saudiarabisk og amerikansk statsborgerskab. Han skrev blandt andet for avisen Washington Post.

Anklageskriftet er udarbejdet på baggrund af oplysninger fra de nu tiltaltes mobiltelefoner, deres ind- og udrejser af Tyrkiet og tilstedeværelse på konsulatet.

Desuden har de tyrkiske anklagere indhentet vidneudsagn og foretaget analyser af Khashoggis telefon, computer og iPad, fremgår det af meddelelsen.

I december dømte en saudiarabisk domstol fem mennesker til døden og idømte tre andre fængsel i sagen om drabet på journalisten.

Dengang fandt den saudiarabiske anklagemyndighed, at der ikke var beviser for, at kongens tidligere rådgiver var involveret i drabet.

Også anklagen mod den tidligere næstkommanderende i Saudi-Arabiens efterretningsvæsen blev på det tidspunkt droppet.

Det var ikke umiddelbart muligt for nyhedsbureauet Reuters at få en kommentar fra saudiarabiske myndigheder onsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce