x
Annonce
Udland

Tyrkisk domstol frikender aktivist og udløser klapsalver i retten

Umit Bektas/Reuters
Der udbrød jubel i retslokalet, da aktivisten Osman Kavala blev frikendt. Han risikerede livsvarigt fængsel.

En tyrkisk domstol frikendte tirsdag forretningsmanden og aktivisten Osman Kavala og otte andre tiltalte i forbindelse med regeringsfjendtlige protester i 2013.

Annonce

Dommeren i sagen fastslog, at "der er ikke tilstrækkeligt med konkrete beviser" mod Kavala og de øvrige tiltalte.

De er dermed frikendt i en sag, hvor de var anklaget for alvorlige lovovertrædelser i forbindelse med protester i Gezi Park i 2013.

Retssagen handlede om, hvorvidt protesterne mod ombygning af den store Gezi Park i Istanbul var organiseret som et forsøg på oprør. Aktivisten Osman Kavala har hele tiden fastholdt, at protesterne var spontane.

Sagen har vakt opsigt i Vesten og ført til kritik af myndighederne i Tyrkiet - både fra EU-lande og menneskerettighedsgrupper.

Der udbrød jubel og klapsalver i retslokalet, og nogle græd uden at kunne tro på det, som de hørte, da dommerens afgørelse blev meddelt.

Det var ventet, at de tiltalte ville blive fundet skyldige i de anklager, der var rettet mod dem i sagen, som mange opfatter som en test af det tyrkiske retssystem.

Filantropen Kavala blev frikendt efter at have tilbragt over to år i fængsel.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sagde i december, at han øjeblikkeligt burde sættes på fri fod, da der ikke forelå noget bevismateriale mod ham, som kunne understøtte anklagerne om lovbrud.

Kavala og to andre tiltalte risikerede at blive idømt livsvarigt fængsel, mens andre var anklaget for at hjælpe dem med deres planer om at vælte regeringen.

Protesterne var vendt mod en regering under ledelse af Recep Tayyip Erdogan, som i 2013 var premierminister, og de bredte sig over ud over store dele af nationen.

Kritikere af Erdogans regering har skabt tvivl om domstolenes uafhængighed efter et mislykket kupforsøg i Tyrkiet i 2016.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce