Annonce
112

Tyrkisk vognmand straffet med stor bøde: Chauffør kørte næsten fem timer længere, end han måtte

Da lastbilen blev stoppet på motorvejen ved Kolding den 13. juni 2018, var der også pillet ved hastighedsbegrænseren, sådan at lastbilen kunne køre over 90 kilometer i timen. Arkivfoto
Retten i Kolding afgjorde torsdag, at en tyrkisk vognmand var ansvarlig for, at en af hans chauffører ikke overholdt sine køre- og hviletidsbetemmelser. I et tilfælde kørte chaufføren i næsten ni og en halv timer, inden han holdt pause.

Kolding: En tyrkisk vognmand blev onsdag idømt en stor bøde ved Retten i Kolding, efter retten afgjorde, at vognmanden var ansvarlig for, at en af hans chauffører ikke overholdt sine køre-hviletidsbestemmelser i maj og juni sidste år.

Bøden, som Retten i Kolding nåede frem til, lyder på 100.000 kroner til vognmanden, der var tiltalt for i alt 16 overtrædelser. Vognmanden mødte ikke op i retten og fik dermed en såkaldt udeblivelsesdom. Tyrkeren havde dog på forhånd skriftligt plæderet for, at han kun skulle straffes med en advarsel, fortæller Lone Petri Kristensen, anklager i sagen.

Ud af de 16 forhold, som vognmanden var tiltalt for, drejede størstedelen sig om snyd med køre-hviletid og den såkaldte takograf. Takografen bruges til at registrere oplysninger om netop lastbilens og førerens aktiviteter som for eksempel køretider.

Vognmanden blev dømt som ansvarlig for, at en af hans chauffører i flere tilfælde undlod at afbryde kørslen, efter han havde været på farten i fire og en halv timer. Reglerne siger, at chaufføren på det tidspunkt skal holde 45 minutters pause, men det har han flere gange undladt. En af gangene blev chaufføren på vejene i næsten fem timer længere end det tilladte, sådan at hans køretid endte på ni timer og 25 minutter uden pause.

Annonce

Fjernede førerkort

Der findes mange forskellige måder at snyde med takografen og køre-hviletid på. Nogle bruger magneter, og andre laver tekniske anordninger, så man kan manipulere med en fjernbetjening. I dette tilfælde blev der gået mere analogt til værks.

- Chaufføren havde kørt uden at have førerkørtet sat ind i takografen. Når politiet kontrollerer, tjekker de dels data fra førerkortet og dels data fra lastbilens takograf. Da politiet sammenholdt udtrækket fra lastbilens kontrolapparat, kunne de se, at lastbilen havde kørt, mens førerkortet ikke havde været indsat, forklarer Lone Petri Kristensen.

Chaufføren er også sigtet for overtrædelserne, men det er ikke lykkedes at finde frem til ham, der også er tyrker, selvom domstolsstyrelsen har forsøgt at få de tyrkiske myndigheder til at oplyse chaufføren om sagen. Derfor er sagen for chaufførens vedkommende blevet udsat.

Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Bramming samler ind til Knæk Cancer

Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce