Annonce
Udland

Tysk avis: Huawei samarbejder bevisligt med Kinas spiontjeneste

Wolfgang Rattay/Reuters
Handelsblatt skriver, at oplysninger om Huawei og Kinas efterretningstjeneste er "smoking gun".

Den tyske regering har beviser på, at den kinesiske telegigant Huawei har samarbejdet med Kinas efterretningstjeneste.

Det skriver Handelsblatt. Avisen citerer fra et fortroligt dokument i det tyske udenrigsministerium.

- I slutningen af 2019 blev der fra USA videregivet efterretninger om, at Huawei bevisligt har samarbejdet med Kinas efterretningsmyndigheder, hedder det i dokumentet.

Det bliver i ministeriet omtalt som en "smoking gun" ifølge avisen.

- Kinesiske virksomheder kan ikke anses for at være troværdige nok til at leve op til de standarder for sikkerhed, der behøves for at bygge et 5G-netværk, lyder det videre i udenrigsministeriets papir.

Huawei afviser kategorisk, at det udfører spionage på vegne af Kina.

- Huawei Technologies har aldrig og vil aldrig gøre noget, der kompromitterer sikkerheden i netværk og kunders data, hedder det.

Ifølge Huawei bygger Handelsblatts historie på gamle skrøner.

Huawei står i flere vestlige lande for opbygningen af næste generations mobilnetværk kendt som 5G. USA beskylder det kinesiske firma for at ville bruge det nye netværk til avanceret spionage for Kina.

Handelsblatt skriver, at den tyske koalitionsregering er splittet i sagen om Huawei.

Forbundskansler Angela Merkel er opsat på, at der ikke skal komme grus i samhandlen med Kina. Blandt de største skeptikere over for Kina er udenrigsministeriet.

Tre mobiloperatører i Tyskland er allerede kunder hos Huawei.

EU har onsdag fremlagt anbefalinger til kommende 5G-netværk. De enkelte lande skal være opmærksomme på risikoprofilen hos leverandørerne. Landene skal også indføre relevante restriktioner for leverandører, der vurderes til at have en høj risiko.

Tirsdag åbnede den britiske regering for, at Huawei kan stå for at opbygge et 5G-netværk.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce