Annonce
Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Mike Förster er bekymret over integrationen og politikerleden i Tyskland og ønsker sig fornyelse ved valget på søndag. Foto: Carsten B. Grubach
Mike Förster savner, at de tyske politikere taler direkte til folket.

Tyskland: Et glas vin eller en gin og tonic er Mike Försters foretrukne drinks, når han et par gange om måneden besøger værtshuset Treffpunkt Berlin sammen med sin mand.

I dag nøjes han med en kop kaffe og et glas vand, for han har et møde mere inden fyraften. Mike er 55 år, leder af en erhvervsskole i Wittenau i den nordvestlige del af Berlin, og han tager hver dag cyklen fra Friedrichshain i øst - de 17 kilometer regner han ikke for noget i den pandekageflade tyske hovedstad.

Mike er fra Rostock, og derfor bruger han en del af sin fritid på at tage op til Østersøen sammen med sin mand, som han blev gift med for et par år siden, kort efter at homoseksuelle ægteskaber blev tilladt i Tyskland.

Annonce

En konstant sag

Mike har allerede stemt per brev til valgene til både det tyske og til Berlins parlament på søndag - han havde valget mellem pest og kolera, siger han med et stort grin.

- Ja, det bliver virkelig en fornyelse denne gang, for det har jo ellers været en konstant sag. Man vidste, fru Merkel ville vinde, det ville tyskerne gerne have, for så gik det stille og roligt, og der blev ikke ændret noget. Men nu er tyskerne blevet vækket. Hvad sker der nu? Skal vi til at vælge? Jeg er spændt på resultatet på søndag, for der kommer en ændring, og selv om CDU skulle vinde, kan partiet ikke regere videre, som det har gjort før, for det bliver svækket, siger Mike.

Uddannelse er på grund af hans arbejde et vigtigt valgtema for ham.

- Der bliver gjort for lidt for erhvervsskolerne, som desværre har et dårligt ry hos mange forældre, som hellere vil have deres børn til at studere noget andet. De ved ikke engang, at man også kan tage en studentereksamen på en erhvervsskole, og desværre har mange politikere den samme opfattelse. Men vi har brug for mange fagfolk, og desværre har vi mistet mange elever under coronaen, siger Mike.

Normalt er Mike til vin og gin og tonic. Men i dag nøjes han med vand, for han skal på arbejde igen. Foto: Carsten B. Grubach

Han er bekymret for integrationen.

- Vi har to skoler med 3000 elever ved siden af hinanden og har desværre problemer med vold blandt flygtninge fra Syrien og Afghanistan. Det viser, at vi ikke har gjort det rigtige og talt med dem om, hvilken kultur de er en del af. Hvis jeg skulle udvandre til et muslimsk land - det skal jeg så ikke med min mand - ville jeg da se, om jeg ville passe ind i kulturen og finde ud af, om der er andre love i landet. De unge flygtninge har desværre lært derhjemme, at det er i orden at slå, og det kæmper vi nu med i skolen.

- Valgkampen er gået forbi vælgerhavet, især de unge, der er frustrerede og derfor i protest vælger et af de små, mærkelige partier. Jeg savner, at politikerne taler direkte til folket, siger Mike.

- Det er mit indtryk, at de kæmper mere for at beholde deres poster, så de kan arbejde videre. Jeg har set to af de tre "Triells" i tv med de tre kanslerkandidater, og jeg vidste ikke lige, hvem jeg skulle vælge - Olaf Scholz var mest troværdig, fordi han har ledelseserfaring fra Hamborg, hvor man var ked af at slippe af med ham, Armin Laschet fra CDU er en glad mand fra Rhin-området, så har jeg ikke mere at sige, og fru Baerbock fra De Grønne har ingen ledelseserfaring, men er sympatisk. De Grønne ville have klaret sig bedre med Robert Habeck, for han har ministererfaring fra Slesvig-Holsten.

Annonce

En rød stemme

Mike vil gerne have en forandring i tysk politik.

- Det har været et dilemma - derfor siger jeg, at mit valg er mellem pest eller kolera. Jeg har stemt på SPD, men også tænkt på De Grønne, fordi der er nogle aspekter hos dem - klimaneutralitet og klimaforandring, så vi ikke ødelægger arven til børnene. Men jeg har altså stemt på de røde - er man grøn, skal man nok kunne klare sig, der er et borgerligt klientel, der bor godt og går i øko-markeder. Så jeg har valgt SPD, som har bedre sociale tanker, til både Forbundsdagen og til Berlins regering, selv om jeg ikke er glad for samarbejdet med Die Linke, som ikke er regeringsduelige.

Valgkampen er gået forbi vælgerhavet, især de unge, der er frustrerede og derfor i protest vælger et af de små, mærkelige partier.

Mike Förster, skoleleder

Mike Förster spænder hjelmen og er klar til at cykle til næste møde, men får lige dannet sin ønskeregering, inden han smutter ud ad døren:

- En trafiklysregering med SPD, FDP og De Grønne. CDU har regeret i for lang tid, og det er godt for landet, at der kommer en frisk vind.

Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Kultur

Fotoreportage: Sådan mærker syv færinger Færøernes forandring

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce