Annonce
Vejen

Tysk gendarm afbrød årets afstemningsfest

Det passede bestemt ikke den tyske gendarm, at der havde forsamlet sig over 200 danskere i Hygum Forsamlingshus. Her prøver Bertel Haarder at forklare, at han bare havde holdt tale for dagens fødselar. Foto: Dorthe Andresen
Mandag aften - den 10. februar - var der traditionen tro inviteret til afstemningsfest i Hygum Forsamlingshus. I år var det afstemningsfest nummer 100. Årets festtaler var Bertel Haarder.
Annonce

Sdr. Hygum: Der har altid været stor opbakning til afstemningsfesterne i Hygum Forsamlingshus. Men hvor der sidste år mødte 180 frem, så kom der i år endnu flere - måske fordi det i år var afstemningsfest nummer 100 - og 100-året for Genforeningen - der blev fejret i forsamlingshuset.

Der var dækket til og stillet stole op til 220 personer, men allerede et stykke tid før, arrangementet skulle begynde, måtte der hentes ekstra stole frem. Det glædede naturligvis Peter Fredslund, der er tovholder på afstemningsfesterne i Sdr. Hygum.

- Det har altid været en bastion herude, sagde Peter Fredslund.

For Sdr. Hygum er et af de få steder, hvor der rent faktisk har været holdt afstemningsfest hvert eneste år, lige siden Genforeningen i 1920.

- Under krigen (anden verdenskrig, red.) blev det holdt på akkurat samme måde, men det blev bare annonceret som en fødselsdag for et af bestyrelsens medlemmer, fortalte Peter Fredslund.

Der var fyldt til sidste plads - og lidt til - da afstemningsfest nummer 100 blev holdt i Sdr. Hygum. Foto: Dorthe Andresen
Annonce

Sur, tysk gendarm

Efter sin velkomsttale til de mange fremmødte, overlod Peter Fredslund talerstolen, der stammer tilbage fra 1920, til årets festtaler Bertel Haarder.

Han var også på talerstolen i Sdr. Hygum for ti år siden, og i sin tale redegjorde han for den sønderjyske historie - og krydrede blandt andet det hele med anekdoter fra sin egen tid som barn i Sønderjylland.

Bertel Haarder nåede dog ikke helt at blive færdig med sin tale, inden festlighederne i salen blev afbrudt af en temmelig gnaven tysk gendarm, der bestemt ikke brød sig om, at så mange danskere var forsamlet på samme sted.

Peter Fredslund prøvede at forklare ham, at man sørme bare fejrede hans fødselsdag - og at gæsterne i salen var hans venner.

- Du har godt nok mange venner, lød det fra gendarmen, der efter at have kigget Peter Fredslunds identitetspapirer godt igennem, også bad om at høre mere om, hvem herren på talerstolen var.

Annonce

Ingen danske sange

- Jeg holder bare tale for fødselaren, kom det fra Bertel Haarder, der dog også måtte fremvise sine papirer, inden gendarmen formanede forsamlingen om ikke at synge danske sange.

- Jamen, den eneste tyske sang, vi kender, er den der "Es gibt kein Bier auf Hawaii," svarede Bertel Haarder.

Gendarmen var ikke videre imponeret over det svar, men valgte dog at forlade salen, så der igen kunne blive holdt tale og sunget...danske sange naturligvis.

Peter Fredslund fortalte efterfølgende, at det nogenlunde var sådan, det var foregået, når danskerne i den tyske tid havde forsamlet sig. For det var ikke noget, som tyskerne brød sig om.

Resten af afstemningsfesten foregik dog i god ro og orden - så 100-året for Genforeningen og afstemningsfest nummer 100 i Sdr. Hygum kunne blive fejret på behørig vis.

Peter Fredslund, der er tovholder på afstemningsfesterne i Sdr. Hygum, var ovenud tilfreds med det store fremmøde. Foto: Dorthe Andresen
Der blev naturligvis sunget sange fra højskolesangbogen. Derudover bød aftenen på to sange, som også blev sunget tilbage i 1920. Foto: Dorthe Andresen
Bertel Haarder, der selv er opvokset i Sønderjylland, holdt årets festtale. Foto: Dorthe Andresen
Godt 90 elever fra Rødding Højskole var også med - de havde fået tildelt pladserne på scenen med udsigt over hele salen. Foto: Dorthe Andresen
Talerstolen er den oprindelige, der blev lavet i forbindelse med Genforeningen i 1920. "Sønderjylland vundet det var kampens maal" står der under årstallet. Foto: Dorthe Andresen
Peter Fredslund, til venstre, forklarede den tyske gendarm, at de mange i salen bare var kommet for at fejre hans fødselsdag. Foto: Dorthe Andresen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Billund

Første kandidat har meldt sig: Peter Fredensborg vil være borgmesterkandidat

Annonce