Annonce
Esbjerg

Tysk gigant presset til at fyre 150 olieansatte på Nordsøen

De afskedigede medarbejdere, som blandt andet er overfladebehandlere og stilladsbyggere. Arkivfoto
Efter afbødende forhandlingen må virksomheden Muehlhan nu afskedige omkring 150 medarbejdere, som blev sendt hjem fra Tyra-feltet for en måneds tid siden. Semco Maritime forhandler fortsat med Total.
Annonce

Esbjerg: Muehlhan Denmark, der er en underafdeling af tyske Muehlhan Group og den største leverandør af arbejdskraft til det franske olieselskab Total i den danske del af Nordsøen, er tvunget til at afskedige omkring 150 ansatte.

Det bekræfter Lasse Møller, der er afdelingschef for offshore hos Muehlhan.

De afskedigede medarbejdere, som blandt andet er overfladebehandlere og stilladsbyggere, blev i midten af maj færdige med en stor opgave på Tyra-feltet, hvor de af Total var hyret eksternt til at klargøre nedrivningen af anlæggene, før feltet skal genopbygges.

Det var oprindeligt planen, at de ansatte hos Muehlhan skulle have udført renoverings- og vedligeholdelsesopgaver i forbindelse med Totals andre operationer i Nordsøen, inden olieselskabet igen har behov for at mande kraftigt op i forbindelse med næste fase af Tyra-genopbygningen til marts.

Men på grund af coronakrise og det voldsomme olieprisfald har Total måttet skære ned på arbejdsprogrammet.

- Vi er rigtig kede af det her. Her er tale om folk, som vi er rigtig glade for og som har gjort det rigtig godt. Dette er så den tak, vi giver dem. Men vi er desværre ramt af en perfekt storm med covid-19 og en lav oliepris. Det efterlader os med et hul på otte måneder, fortæller Lasse Møller.

Annonce

50 ansatte skånes

I første omgang var de ansatte hos Muehlhan sendt hjem, men i nogen tid har der været forhandlinger med Total og 3F i bestræbelserne på at redde så mange job som muligt. Der er blevet givet og taget fra alle involverede parter, og forhandlingerne mellem Muehlhan og Total har både handlet om, hvor meget Total har villet give i tilskud, hvor meget man kunne bede medarbejderne om at gå i ned løn, samt hvor mange offshore-opgaver, det ville give mening at lade mandskabet springe over. Kursusaktiviteter har også været en central del af forhandlingerne.

I sidste er det ifølge Lasse Møller lykkedes at skåne omkring 50 ansatte. Hvordan disse 50 ansatte udvælges, ønsker han ikke at gå ind på.

- Jeg havde da håbet på, at vi kunne beholde nogle flere. Men vi kan se, at når vi beregner folks lønnedgang via kurser, så ville deres turnus simpelthen blive udvandet, siger Lasse Møller.

Han oplyser desuden, at de sidste småjusteringer i aftalen fortsat mangler, og Muehlhan er derfor fortsat i tæt kontakt med Total, 3F og egne tillidsfolk.

Annonce

Skal massehyre i foråret

Også Semco Maritime har de seneste uger været i forhandlinger om medarbejdernes fremtid, men ifølge avisens oplysninger ventes der her først et resultat senere på ugen.

Som leverandør af mandskab til olieindustrien er op- og nedmanding ikke usædvanlig. Antallet af ansatte hos Muehlhan steg eksempelvis til omkring 200 medarbejdere i forbindelse med det arbejde, som blev foretaget på Tyra-feltet i efteråret. Efter fyringsrunden kommer Muehlhan til at have omkring 220 medarbejdere.

Underleverandører

  • På Nordsøen benytter den ledende operatør i DUC, franske Total, sig af underleverandører, såkaldte ”contractors”.
  • Semco Maritime og Muehlhan vandt for nogle år siden i et udbud ”mandskabs-kontrakten” med daværende Maersk Oil, som sidenhen blev overtaget af Total.
  • Mandskabs-kontrakten sørger for Semco Maritime og Muehlhan forsyner Total med håndværkere som smede, elektrikere, overfladebehandlere og riggere.

For Muehlhan forestår nu om cirka et halvt år en væsentlig opgave med at rekruttere så mange af de fyrede medarbejdere som muligt. Fra marts forventer Muehlhan nemlig at skulle bruge omkring 500 medarbejdere

- Så vi håber på, at vi kan få de fleste af dem tilbage igen. Men det er klart, at der er nogen, som vil forsvinde til andre brancher. Forhåbentlig er der mange, der vil tilbage til os, siger han.

Total oplyser, at olieselskabet ikke har kommentarer til situationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Kolding For abonnenter

SF-kolleger husker tilbage: Allerede i 1993 var Villy Søvndal klar til at blive borgmester

Annonce