Annonce
Udland

Tysk kirkegårdsgartner blev - måske - bidt af ulv

En ulv fotograferet i januar i Eekholt i det nordlige Tyskland, hvor debatten om ulves tilbagevenden længe har været ophedet. En rapport om et muligt angreb på en gartner har vakt opsigt i medierne i de seneste måneder.

Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod den, fastslår ugeavisen Die Zeit.

Historien om et uventet dyreangreb blev hurtigt et mysterium i de tyske medier, hvor debatten om ulves tilbagevenden længe har været ophedet.

I henhold til rapporter så sneg et firbenet rovdyr sig ind på en gartner bagfra, da gartneren lå på knæ ved en jernskulptur på en kirkegård i en østtysk by. Dyret bed gartneren i hans venstre underarm.

- Den 55-årige forskrækkede gartner, hvis navn ikke er blevet offentliggjort, slog impulsivt rovdyret med en hammer, hvilket skræmte det på flugt, hedder det i de officielle rapporter i byen Steinfeld i delstaten Niedersachsen.

"Mand angrebet af ulv", hed det efterfølgende i en overskrift i tabloidavisen Bild, som dog længere nede i artikel satte spørgsmålstegn bag udsagnet og tilkendegav, at der hersker tvivl om, hvad der egentligt skete.

Nogle mener, at det kunne have været en herreløs hund, mens andre endda sætter spørgsmålstegn ved, om gartneren overhovedet blev angrebet.

I laboratorieprøver af bidsåret, af gartnerens tøj og af hans hammer er der ikke fundet savl, hår eller andre genetiske spor efter en ulv.

Historien er blevet diskuteret meget indgående af mange personer, der finder, at den har fundamental betydning for debatten som ulvens tilbagevenden i den tyske natur.

Ulven var udryddet i Tyskland i over 150 år, men den fik et comeback i 2000, da ulve krydsede grænsen til Tyskland fra Polen.

Der har ikke tidligere været rapporter om, at mennesker er blevet angrebet af ulve.

Men ulve har skabt vrede og frygt hos fårefarmere, og der er politiske grupper, som taler imod deres tilstedeværelsen - navnligt i det østlige Tyskland, hvor de fortrinsvis lever.

Lobbyen, der bekæmper ulvene, henviser til angreb som i oktober sidste år, hvor over 40 får blev dræbt af ulve. Landmænd klager over, at det er for dyrt og besværligt at beskytte deres husdyr med elektriske hegn.

Det højreorienterede parti Alternativ for Tyskland, AfD, som er mest kendt for at være indvandrerkritisk, er gået forrest i kampen mod ulven.

- Ulve mister frygten for mennesker, hvis de holder op med at opfatte dem som deres naturlige fjender, siger AfD's talskvinde i Sachsen, Silke Grimm.

Nogle iagttagere siger, at der mellem de 700-800 ulve, som strejfer rundt i Tyskland i dag, findes en del ulvehunds-hybrider, som ikke bør være beskyttet af loven.

- Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod dem, fastslår ugeavisen Die Zeit.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce