x
Annonce
Udland

Tysk kirkegårdsgartner blev - måske - bidt af ulv

En ulv fotograferet i januar i Eekholt i det nordlige Tyskland, hvor debatten om ulves tilbagevenden længe har været ophedet. En rapport om et muligt angreb på en gartner har vakt opsigt i medierne i de seneste måneder.

Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod den, fastslår ugeavisen Die Zeit.

Historien om et uventet dyreangreb blev hurtigt et mysterium i de tyske medier, hvor debatten om ulves tilbagevenden længe har været ophedet.

I henhold til rapporter så sneg et firbenet rovdyr sig ind på en gartner bagfra, da gartneren lå på knæ ved en jernskulptur på en kirkegård i en østtysk by. Dyret bed gartneren i hans venstre underarm.

- Den 55-årige forskrækkede gartner, hvis navn ikke er blevet offentliggjort, slog impulsivt rovdyret med en hammer, hvilket skræmte det på flugt, hedder det i de officielle rapporter i byen Steinfeld i delstaten Niedersachsen.

"Mand angrebet af ulv", hed det efterfølgende i en overskrift i tabloidavisen Bild, som dog længere nede i artikel satte spørgsmålstegn bag udsagnet og tilkendegav, at der hersker tvivl om, hvad der egentligt skete.

Nogle mener, at det kunne have været en herreløs hund, mens andre endda sætter spørgsmålstegn ved, om gartneren overhovedet blev angrebet.

I laboratorieprøver af bidsåret, af gartnerens tøj og af hans hammer er der ikke fundet savl, hår eller andre genetiske spor efter en ulv.

Historien er blevet diskuteret meget indgående af mange personer, der finder, at den har fundamental betydning for debatten som ulvens tilbagevenden i den tyske natur.

Ulven var udryddet i Tyskland i over 150 år, men den fik et comeback i 2000, da ulve krydsede grænsen til Tyskland fra Polen.

Der har ikke tidligere været rapporter om, at mennesker er blevet angrebet af ulve.

Men ulve har skabt vrede og frygt hos fårefarmere, og der er politiske grupper, som taler imod deres tilstedeværelsen - navnligt i det østlige Tyskland, hvor de fortrinsvis lever.

Lobbyen, der bekæmper ulvene, henviser til angreb som i oktober sidste år, hvor over 40 får blev dræbt af ulve. Landmænd klager over, at det er for dyrt og besværligt at beskytte deres husdyr med elektriske hegn.

Det højreorienterede parti Alternativ for Tyskland, AfD, som er mest kendt for at være indvandrerkritisk, er gået forrest i kampen mod ulven.

- Ulve mister frygten for mennesker, hvis de holder op med at opfatte dem som deres naturlige fjender, siger AfD's talskvinde i Sachsen, Silke Grimm.

Nogle iagttagere siger, at der mellem de 700-800 ulve, som strejfer rundt i Tyskland i dag, findes en del ulvehunds-hybrider, som ikke bør være beskyttet af loven.

- Ulven er Tysklands mest politiserede dyr. Man er enten for eller imod dem, fastslår ugeavisen Die Zeit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce