Annonce
Udland

Tysk minister er i Mellemøsten for at redde atomaftale

Odd Andersen/Ritzau Scanpix
Med håb om at redde atomaftale er tyske Heiko Mass taget til Mellemøsten, hvor han afslutter besøget i Iran.

Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, er taget til Mellemøsten, efter at forholdet mellem USA og Iran er blevet yderligere anspændt.

Maas indledte rundrejsen, der inkluderer fire lande, i Iraks hovedstand, Bagdad, lørdag.

- Der er stor fare for fejlberegninger, misforståelser og provokationer, der kan lede til uforudsigelige konsekvenser i denne højspændte region, siger ministeren, da han ankommer til byen.

Besøget har tidligere været hemmeligholdt af sikkerhedsårsager. Søndag skal Heiko Maas efter planen besøge De Forenede Arabiske Emirater og Jordan.

Sidste stop på rejsen er Iran, hvor udenrigsministeren vil lobbye for at bevare atomaftalen, der blev indgået i 2015.

Sidste år i 2018 trådte USA ud af atomaftalen med Iran og genindførte sanktioner, der også kan ramme andre lande.

Aftalen blev indgået mellem USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Kina og EU. Dens mål er at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben.

I maj - et år efter at USA trak sig fra aftalen - erklærede Irans præsident, Hassan Rouhani, at Iran dropper dele af den.

Heiko Mass advarer om, at spændingerne på nuværende tidspunkt mellem Iran og USA er særligt høje. Ifølge ham er det op til europæiske kræfter at lede forhandlingerne.

- Vi skal ikke udelukkende opfordre til dialog, vi skal lede dialogen netop der, hvor modsætningerne ser ud til at være uoverkommelige, siger han.

/ritzau/dpa/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce