Annonce
Sønderborg

Kæmpe udvidelse: Tysk museum skruer op for fortællingen

Det nye tyske museum. Foto: André Thorup
Millionombygningen af det tyske museum i Sønderborg indvies på fredag og har født en meget moderniseret beretning om mindretallet, hvor mere fortælling end tidligere ledsager de udstillede genstande.
Annonce

Sønderborg: Ikke siden opførelsen af det tyske gymnasium i Aabenraa i 1960'erne har der været et så stort byggeprojekt for det tyske mindretal. Og på fredag eftermiddag indvies det ombyggede og moderniserede tyske museum på Rønhaveplads 12. Pris - knap 30 mio. kroner, som hovedsageligt er finansieret via fonde, private og offentlige midler.

- Det hele begyndte i 1980'erne med et behov for, at vi i det tyske mindretal fik et sted at vise vores historie. I begyndelsen på første sal af den tyske børnehave på Ringridervej og fra starten af 1990'erne i bygningen her sammen med det tyske bibliotek, forklarer generalsekretær for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Uwe Jessen forud den officielle indvielse med deltagelse af blandt andre kulturminister Joy Mogensen(S).

Annonce

Synlighed for 30 mio. kroner

- Nu har vi så fået denne flotte og iøjnefaldende bygning. For netop synligheden har været vigtig for os. Og så selvfølgelig mere plads til at rumme både en stor foyer, udstilling, arkiver og kontorer samt biograf og plads til særudstillinger, fortsætter Uwe Jessen.

Museet, som nu har hovedindgang fra krydset ud mod Løkken/Lerbjerg, skulle oprindelig have været indviet på dagen for markeringen af Genforeningen den 11. juli med deltagelse af blandt andre dronning Margrethe og den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier. Men det blev som bekendt aflyst på grund af covid-19.

- Fredag bliver vi så i stedet omkring 180 til indvielsen, hvor godt 100 opholder sig på skolen ved siden af os, hvor de kan følge arrangementet på storskærm. De resterende får en virtuel rundvisning via en film på grund af corona-situationen, tilføjer han.


Nu har vi så fået denne flotte og iøjnefaldende bygning. For netop synligheden har været vigtig for os. Og så selvfølgelig mere plads til at rumme både en stor foyer, udstilling, arkiver og kontorer samt biograf og plads til særudstillinger.

Uwe Jessen, generalsekretær BDN


Men museet har netop haft besøg af pressen til et kig ind i de nye og samtidig historiske rammer.

Annonce

Den fortællende historie

Museet åbner sig med en verden af moderne teknologi i en stærk og interaktiv fortælling med touchskærme i lyd og billeder. Sideløbende er udstillet de historiske genstande.

Museet har en intro omkring De Slesvigske Krige med omdrejningspunkt om 1864, men ellers er det, selvsagt, historien fra afstemningen i 1920 og frem til vore dage med fredelig sameksistens, der dominerer.

Fakta

Deutsches Museum Nordslesvig åbner for besøgende lørdag 8. august.

I sommerperioden vil åbningstiderne være mandage, onsdage, fredage og søndage kl.10-16 samt torsdage og lørdage henholdsvis kl.10-18 og 11-17. Entréen er 60 kroner, mens unge under 18 år er gratis.

Ombygningen, der har varet godt et år, har kostet knap 30 mio. kroner.

Blandt de største bidragsydere er den tyske stat med 9 mio. kroner, den danske stat med 5 mio. kroner, Bitten & Mads Clausens Fond med 4 mio. kroner og Schleswig-Holstein med 2,25 mio. kroner. Desuden er der bidrag fra BHJ Fonden, Egernsund Tegl/Matzen Teglværk, Kreditbanken, GF Forsikring, Bund Deutscher Nordschleswiger og Sønderborg Kommune - sidstnævnte med 200.000 kroner.

Hjortgaard Byggeri i Sønderborg har stået for byggearbejdet, mens tegnestuen Mejeriet i Haderslev har været arkitekter på projektet.

- Fortællingerne handler i høj grad om identitet og følelserne omkring, forklarer museumsleder Hauke Grella.

Den mørke periode fra 1940-1945 fornægter sig heller ikke, men faktum er, at i 1930'erne - før nazismen for alvor viste sit grimme ansigt - var en tid med håb om en ny grænsedragning og et hjemland i sigte for mindretallet.

Afstemningen i 1920 viste da også et tysk flertal i Sønderborg på 56 procent, mens primært landområderne trak i modsat retning i den nu sønderjyske landsdel.

Udstillingen viser blandt andet de mange følelsesladede valgplakater og muligheden for at søge på afstemningsresultatet for de enkelte byer og områder i landsdelen.

Museet havde før ombygningen godt 1500 besøgende om året, men håber på 5000 og flere med det nye museum.

Nazitiden har sit eget rum i museet. Foto: André Thorup
I et af de sidste rum i museet fortæller unge fra både det tyske og danske mindretal om deres identitet og opvækst via ansigter projiceret på gennemsigtige skærme. Foto: André Thorup
Den tyske ørn fra begyndelsen af 1900-tallet. Foto: André Thorup
Museumsleder Hauke Grella i rummet om nazitiden, hvor særligt 1930'erne bød på et håb for mange i det tyske mindretal om igen at komme under tysk styre. Foto: André Thorup
Det tyske museum kombinerer nu moderne teknologi med udstilling af gamle genstande. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce