Annonce
Udland

Tysk politi slår til mod nynazister i seks delstater

Fabrizio Bensch/Reuters
- Højreekstremisme og antisemitisme har ikke nogen plads i vort samfund, siger talsmand efter aktion torsdag.

Tyskland har slået til mod en nynazistisk gruppe med navnet "Combat 18", som er blevet forbudt i forbundsrepublikken. Samtidig har politiet gennemført en række razziaer mod gruppen.

- Siden tidligt i morges har der været politioperationer i gang i seks delstater, siger en talsmand for Indenrigsministeriet i Berlin på Twitter.

- Højreekstremisme og antisemitisme skal ikke have nogen plads i vort samfund, hedder det.

Politiets operationer kommer efter flere voldelige handlinger. Der har især været meget opmærksomhed om drabet på den kristelig-demokratiske politiker Walter Lübcke sidste år.

Lübcke arbejdede for mennesker på flugt, og den formodede gerningsmand er nynazist.

I den østtyske by Halle angreb en 27-årig mand i oktober sidste år en synagoge. Manden, som dræbte to personer, har tilstået, at han handlede ud fra højreekstremistiske og antisemitiske motiver.

Samtidig er landet blevet rystet af en nynazistisk celle, Den Nationalsocialistiske Undergrund (NSU), hvorfra en 43-årig kvinde i 2018 blev dømt for medvirken til drab på ti mennesker over en periode på syv år.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, sagde i december, at "mindst 12.000 personer på den ydre højrefløj i Tyskland menes at være potentielt voldelige".

Det tyske politis operation fandt sted samtidig med, at mange af verdens ledere torsdag samledes i Jerusalem for at markere 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz under Anden Verdenskrig.

Mange af talerne i Jerusalem ventes ud over at have fokus på nazisternes krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden at rette søgelyset mod udbredt antisemitisme i dag i Europa og i USA.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce