Annonce
Udland

Tysk topembedsmand siger op for at undgå tysk EU-dominans

John Thys/Ritzau Scanpix
Martin Selmayr har sagt til kommissionsformandskandidaten, at han forlader sig job i næste uge.

Tyskland er det største og mest magtfulde land i EU, og det vil ikke gå, hvis både den politiske og administrative ledelse i EU-Kommissionen er tysk.

Sådan lyder kommissionens generalsekretær Martin Selmayrs ræsonnement.

Den 48-årige tysker vil forlade sin post med udgangen af næste uge. Det bekræfter han over for mediet Politico.

Det er udsigten til, at den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, senere tirsdag af Europa-Parlamentet bliver udnævnt til formand til EU-Kommissionen, der får den magtfulde embedsmand til at varsle sin opsigelse.

Tyskland har ikke haft den politiske toppost i EU-Kommissionen siden 1960'erne. Dengang var det europæiske samarbejde et helt andet end i dag.

Martin Selmayr, der stod bag kommissionsformand Jean-Claude Junckers bestræbelser på at blive chef i 2014, fortæller til Politico, at han bad Ursula von der Leyen om at viderebringe dette budskab til parlamentet.

- Jeg sagde til hende, at det vigtigste nu er, at hun vinder denne afstemning, siger Selmayr.

Von der Leyen skal bruges 374 stemmer for at blive valgt til formand. Hun blev tidligere i juli nomineret til posten af EU's stats- og regeringschefer.

Martin Selmayr er i offentligheden nok mest kendt for forløbet omkring hans egen forfremmelse til generalsekretær i februar 2018.

Den har været genstand for bred kritik og en undersøgelse af EU's ombudsmand, som har udtalt kritik af forløbet. Men EU-Kommissionen har afvist, at der skete fejl.

Kritikere mener, at forløbet omkring forfremmelsen, som reelt skete på et øjeblik ved et lukket møde, var uacceptabelt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce