Annonce
Haderslev

Tysk tv hylder heltemodig kaptajn fra Haderslev

Gustav Schröder var både helt, humanist og nazist. Fotograf ukendt/Wikimedia.
Tysk tv viser mandag aften filmen Die Ungewollten – de uønskede – der skildrer hvordan kaptajn Gustav Schröder fra Haderslev i 1939 forsøgte at redde 937 jøder fra nazisterne.

HADERSLEV: Når den tyske tv-station ARD mandag den 21.10 viser filmen Die Ungewollten – de uønskede – bliver der sat et minde over en helt fra Haderslev. Her kom den senere kaptajn Gustav Schröder til verden i 1885 i en akademikerfamilie.

Selv valgte Gustav Schröder dog i første omgang bøgerne fra og stak til søs som matros. Senere blev han uddannet skibsfører og stod i 1939 på broen på skibet St. Louis, hvis 937 overvejende jødiske passagerer håbede at kunne undslippe nazisternes terror ved at udvandre til Cuba.

Alle havde på forhånd indrejsepapirerne i orden. Men Cuba havde ændret sine visumregler, mens St. Louis var undervejs fra Hamborg, og da skibet ankom til Havanna den 27. maj 1939, fik kun 29 lov til at gå i land.

Annonce

En anden kamp

Ægteparret Schröders søn var udviklingshæmmet og kunne være blevet offer for nazisternes såkaldte medlidenhedsdrab. Det lykkedes dog familien Schröder at redde drengen frelst gennem nazisternes rædselsregime.

Bønfaldt præsident Roosevelt

Gustav Schröder stævnede herefter den 2. juni ud på et desperat krydstog i håb om at finde et land, der ville modtage de ulykkelige jøder. Sammen med jødiske organisationer bønfaldt kaptajnen også den daværende amerikanske præsident, Franklin Roosevelt, om at lade de godt 900 mennesker rejse ind i USA.

Alle forsøg på at finde en sikker havn for skibets passagerer var dog forgæves, og St. Louis måtte på ordre fra rederiet atter sejle mod Europa. Undervejs overvejede Gustav Schröder flere muligheder for at redde passagererne fra atter at falde i nazisternes hænder. Muligheden for et fingeret forlis ud for Storbritanniens kyst var blandt planerne.

I mellemtiden havde sagen dog vakt international opsigt, og Belgien var sammen med Holland, Storbritannien og Frankrig parat til at modtage flygtningene, der senere samme måned kunne gå i land i Antwerpen. For mange blev redningen dog kun en stakket frist. 254 slap til Storbritannien og var dermed i sikkerhed. En del af de øvrige blev efterfølgende ofre for Holocaust under nazisternes europæiske erobringstogt. I alt formoder man, at ligeledes 254 af passagererne fra St. Louis blev myrdet i de tyske koncentrationslejre.

Gustav Schröder var uden diskussion både helt og humanist. Men nazist var han også. Allerede i 1933 havde han nemlig meldt sig ind i det tyske nazi-parti. Ikke desto mindre har Israel tildelt ham hæderstitlen ”Retfærdige blandt nationerne” og plantet et træ i mindelunden Yad Vashem til erindring om den modige kaptajn fra Haderslev.

Hædret i Israel

Efter krigen blev Gustav Schröder desuden tildelt en vesttyske orden, ligesom Kapitän Schröder-Weg og og Kapitän Schröder-Park i Hamborg er opkaldt efter ham. I 2018 blev der opsat en mindetavle på Gustav Schröders fødehjem på Storegade 9 i Haderslev.

Gustav Schröder døde i 1959 i Hamborg. Den tysksindede familie Schröder var efter 1920 udvandret til Tyskland, da Sønderjylland blev dansk.

Die Ungewollten bliver vist i aften klokken 20.15 på tysk tv’s program et og genudsendt natten til tirsdag klokken 02.10.

Schröders skib St. Louis i Hamborg Havn. Fotograf ukendt/Wikimedia.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce