Annonce
Haderslev

Tysk tv hylder heltemodig kaptajn fra Haderslev

Gustav Schröder var både helt, humanist og nazist. Fotograf ukendt/Wikimedia.
Tysk tv viser mandag aften filmen Die Ungewollten – de uønskede – der skildrer hvordan kaptajn Gustav Schröder fra Haderslev i 1939 forsøgte at redde 937 jøder fra nazisterne.

HADERSLEV: Når den tyske tv-station ARD mandag den 21.10 viser filmen Die Ungewollten – de uønskede – bliver der sat et minde over en helt fra Haderslev. Her kom den senere kaptajn Gustav Schröder til verden i 1885 i en akademikerfamilie.

Selv valgte Gustav Schröder dog i første omgang bøgerne fra og stak til søs som matros. Senere blev han uddannet skibsfører og stod i 1939 på broen på skibet St. Louis, hvis 937 overvejende jødiske passagerer håbede at kunne undslippe nazisternes terror ved at udvandre til Cuba.

Alle havde på forhånd indrejsepapirerne i orden. Men Cuba havde ændret sine visumregler, mens St. Louis var undervejs fra Hamborg, og da skibet ankom til Havanna den 27. maj 1939, fik kun 29 lov til at gå i land.

Annonce

En anden kamp

Ægteparret Schröders søn var udviklingshæmmet og kunne være blevet offer for nazisternes såkaldte medlidenhedsdrab. Det lykkedes dog familien Schröder at redde drengen frelst gennem nazisternes rædselsregime.

Bønfaldt præsident Roosevelt

Gustav Schröder stævnede herefter den 2. juni ud på et desperat krydstog i håb om at finde et land, der ville modtage de ulykkelige jøder. Sammen med jødiske organisationer bønfaldt kaptajnen også den daværende amerikanske præsident, Franklin Roosevelt, om at lade de godt 900 mennesker rejse ind i USA.

Alle forsøg på at finde en sikker havn for skibets passagerer var dog forgæves, og St. Louis måtte på ordre fra rederiet atter sejle mod Europa. Undervejs overvejede Gustav Schröder flere muligheder for at redde passagererne fra atter at falde i nazisternes hænder. Muligheden for et fingeret forlis ud for Storbritanniens kyst var blandt planerne.

I mellemtiden havde sagen dog vakt international opsigt, og Belgien var sammen med Holland, Storbritannien og Frankrig parat til at modtage flygtningene, der senere samme måned kunne gå i land i Antwerpen. For mange blev redningen dog kun en stakket frist. 254 slap til Storbritannien og var dermed i sikkerhed. En del af de øvrige blev efterfølgende ofre for Holocaust under nazisternes europæiske erobringstogt. I alt formoder man, at ligeledes 254 af passagererne fra St. Louis blev myrdet i de tyske koncentrationslejre.

Gustav Schröder var uden diskussion både helt og humanist. Men nazist var han også. Allerede i 1933 havde han nemlig meldt sig ind i det tyske nazi-parti. Ikke desto mindre har Israel tildelt ham hæderstitlen ”Retfærdige blandt nationerne” og plantet et træ i mindelunden Yad Vashem til erindring om den modige kaptajn fra Haderslev.

Hædret i Israel

Efter krigen blev Gustav Schröder desuden tildelt en vesttyske orden, ligesom Kapitän Schröder-Weg og og Kapitän Schröder-Park i Hamborg er opkaldt efter ham. I 2018 blev der opsat en mindetavle på Gustav Schröders fødehjem på Storegade 9 i Haderslev.

Gustav Schröder døde i 1959 i Hamborg. Den tysksindede familie Schröder var efter 1920 udvandret til Tyskland, da Sønderjylland blev dansk.

Die Ungewollten bliver vist i aften klokken 20.15 på tysk tv’s program et og genudsendt natten til tirsdag klokken 02.10.

Schröders skib St. Louis i Hamborg Havn. Fotograf ukendt/Wikimedia.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce