Annonce
Kolding

Tysk virksomhed vil åbne vuggestue og børnehave i Kolding

I dag driver Klax, der er et tysk firma, allerede daginstitutioner i Tyskland og Sverige, og nu har det danske datterselskab søgt om at blive godkendt til at drive vuggestue og børnehave på Mosevej. Klax beskæftiger i dag cirka 800 ansatte i Tyskland. Arkivfoto: Søren Gylling
Den tyske virksomhed Klax, der i forvejen driver daginstitutioner i Tyskland og Sverige, håber at udvide i Kolding, hvor det danske datterselskab har søgt om at åbne en institution med plads til 82 vuggestue- og børnehavebørn.
Annonce

Kolding: Kommunen har selv overvejet at renovere og genåbne institutionen på Mosevej, fordi der er udsigt til, at der vil mangle institutionspladser. Men nu har den private aktør Klax fra Tyskland, der blandt andet driver daginstitutioner, meldt sig på banen.

Politikerne i børne- og uddannelsesudvalget skal onsdag tage stilling til, om de vil godkende, at Klax ApS fra 1. maj næste år kan godkendes til at drive Institutionen Sølvsmeden på Mosevej. Her drev kommunen indtil årsskiftet selv institutionen Kildemosen.

Selskabet bag ansøgningen er stiftet i februar og ejet af blandt andet Antje Bostelmann, der for godt 30 år siden grundlagde Klax i Tyskland. Her står selskabet blandt andet bag et kursuscenter, knap 30 børneinstitutioner og et galleri for børn i Berlin og har samlet 800 medarbejdere i Tyskland.

Derudover driver virksomheden fire institutioner i Stockholms-området i Sverige.

Ny institution

Ligesom da kommune drev institutionen på Mosevej har Klax søgt om at drive en institution med plads til 39 vuggestue- og 43 børnehavebørn. Efter behandlingen i børne- og uddannelsesudvalget onsdag skal ansøgningen endeligt godkendes i byrådet.

De private daginstitutioner får et tilskud fra Kolding Kommune per barn, der svarer til, hvad det koster at passe et barn i en kommunal daginstitution. De private institutioner har mulighed for at skrue op for forældrebetalingen modsat de kommunale institutioner.

Annonce

Dansk overenskomst

Som udgangspunkt er formanden for børne- og uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (DF) positivt indstillet overfor, at Klax åbner deres første danske institution i Kolding.

- I det seneste budget vedtog vi en note, hvor vi siger, at der skal etableres flere daginstitutionspladser i midtbyen, og det skulle afdækkes, om der var nogle private aktører, der var interesseret. Nu er der så kommet et godt bud fra en privat aktør, der gerne vil etablere sig i Danmark, og altså i første omgang i Kolding. Og noget af det, som har stor betydning for mig, er, at de henviser til, at de vil overholde de danske overenskomstforhold. Det er særlig vigtigt, fordi det er en aktør, der er etableret i Tyskland og Sverige, siger Kristina Jørgensen.

Institutionen skal opfylde en række krav til både ude- og indearealer, ligesom det er kommunen, der skal føre tilsyn med institutionen ligesom på de øvrige otte private institutioner, der allerede er i Kolding.

- Det er en virksomhed med noget kapital bag sig, og den nye danske direktør har været økonomidirektør og børne- og ungedirektør indtil for nylig, og deres pædagogiske leder har også stor erfaring, så de kommer med noget. Vi har en meget høj standard i det kommunale tilbud, som jeg er meget stolt af, og dem, der vælger en privat institution, bør have samme niveau, og det lægger deres ansøgning også op til, siger Kristina Jørgensen.

Annonce

Flere funktionsrum

Virksomheden skriver i udkastet til de kommende vedtægter, der er sendt til kommunen, at et eventuelt overskud skal bruges på institutionen i Kolding.

Derudover fremgår det, at man stræber efter: "at skabe et inkluderende samfund og en bæredygtig fremtid". Samtidig bliver det fremhævet, at man leder efter nye ideer i udveksling med andre over hele verden.

I Danmark er opgaven med at starte op lagt hos direktør Per Aalbæk Nielsen, der indtil starten af januar var økonomidirektør og direktør for børne- og ungeområdet i Høje-Taastrup Kommune, og han håber, at naturligvis ansøgningen falder ud til deres fordel.

Hvad er det I lægger vægt på?

- Vi holder os selvfølgelig inden for de danske rammer, men det vi i Klax lægger vægt på, det er, at der er fem-seks funktionsrum, hvor børnene kan blive beriget. De kan for eksempel gå ind i rum, hvor det handler om kreativitet, male og lege med ler. Der er et rum med musik og teater. Eller de kan gå ind et sted, hvor de bygger. Det giver en lidt anderledes hverdag, men de er selvfølgelig også samlet i børnegrupper, siger Per Aalbæk Nielsen.

Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Kreditchefen fejrer 40-års jubilæum

Annonce