Annonce
Udland

Tyske hospitaler tager kritisk corona-syge fra Italien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Som det første land tager Tyskland imod syge fra Italiens overfyldte hospitaler. Også Frankrig får hjælp.

Italien rækker hånden ud efter hjælp - og Tyskland griber den.

Alvorligt syge patienter smittet med coronavirus får nu behandling på hospitaler i Tyskland, som har tilbudt at stille fri kapacitet til rådighed - så længe de kan.

Det italienske sundhedsvæsen er helt i knæ, efter at epidemien har raset i landet i halvanden måned. Over 60.000 er konstateret smittet i Italien, og flere end 6000 med smitten er omkommet.

De første seks patienter fra Italien blev tirsdag fløjet til den tyske by Leipzig i delstaten Sachsen.

Ti patienter - også fra Italien - ventes i de nærmeste dage på hospitaler i Nordrhein-Westfalen.

- Vi må udvise solidaritet på tværs af Europa. Vi må værne om den europæiske ånd, siger ministerpræsident Armin Laschet i Nordrhein-Westfalen.

To af patienterne, som tirsdag landede i Leipzig, er begge 57-årige kritisk syge mænd, som flyttes fra intensivafdelingen på et hospital i Bergamo.

Bergamo har været en af de værst ramte byer i hele Europa, siden spredningen af coronavirus tog fart i løbet af februar.

Italienske læger har sagt, at de har været nødt til at foretage en hård prioritering mellem patienterne, da man ikke kan håndtere så mange alvorligt syge på en gang.

Tyskland er også ramt af coronavirus. Landet har 27.000 bekræftede tilfælde. 114 med coronavirus er omkommet.

Sundhedsmyndighederne i Tyskland forventer dog en stigning, også efter at landet har indført strenge tiltag for at stoppe spredningen af virus.

Den tyske regering støtter hospitalerne økonomisk med en plan, der skal fordoble kapaciteten. Tyskerne har aktuelt 28.000 intensive sengepladser.

Tyskland tog tirsdag også imod patienter fra Frankrig.

- Vi har stadig tre, fem eller syv dage, før vi rammer den store bølge, siger talsmand Hartmut Bueckle på et universitetshospital i Freiburg.

- Den tid vil vi udnytte til at hjælpe vores franske naboer, så længe vi kan.

Freiburg ligger tæt på grænsen til det østlige Frankrig, som har været hårdt ramt. En af de franske patienter er flyttet fra et hospital i Colmar, hvor presset på intensivafdelingen er så stort, at de ikke kan tage flere.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce