Annonce
Debat

Tyske kritikere af hegn er pludselig tavse

Dagens leder er skrevet af redaktør Peter Gram
Annonce

Kritikken fra Flensborgs overborgmester, Simone Lange, og andre politikere syd for grænsen kendte stort set ingen grænser, da Danmark besluttede at rejse det hegn, der skulle holde vildsvin ude af Danmark. Naturligvis handlede det slet ikke om vildsvin og den afrikansk svinepest som disse uønskede gæster kunne medbringe. Nej, svinehegnet var endnu et bevis på, at Danmark i stadig stigende grad ville isolere sig fra omverdenen, mente de tyske kritikere.


Siden har vi ikke hørt mere til den sag fra hverken Flensborgs politiske førstedame eller den endnu mere højrøstede, grønne EU-politiker Rasmus Andresen


Nu er svinepesten så kommet til det østlige Tyskland fra Polen. Siden har vi ikke hørt mere til den sag fra hverken Flensborgs politiske førstedame eller den endnu mere højrøstede, grønne EU-politiker Rasmus Andresen, der også er fra Tysklands nordligste storby.

Formelt betyder smitten i den østtyske delstat Brandenburg, at Tyskland ikke længere kan eksportere svinekød til Kina og flere andre asiatiske lande. Reelt har konsekvensen været, at der overhovedet ikke kan sendes tysk svinekød til markeder uden for EU. Regningen til landbrug og fødevareproducenter er på milliarder af euro.

Tyske landboorganisationer kræver, at deres hjemland følger det danske eksempel og etablerer et fast hegn på grænsen mod øst. Foreløbig er der nemlig kun mest nogle mobile hegn, der tilsyneladende ikke har nogen effekt.

Kritikerne har naturligvis ret i, at det danske hegn i vidt omfang også er symbolpolitik, der skal overbevise de internationale markeder om, at vi passer på vores svineproduktion. Vildsvin kan alligevel komme ind i Danmark ved for eksempel at svømme over Flensborg Fjord eller passere på steder, som det af hensyn til landskabet eller trafikken ikke er muligt at indhegne.

Det faktum ændrer dog intet ved, at frygten for afrikansk svinepest er aldeles berettiget og for Tysklands vedkommende nu sørgeligt aktuel. I den situation har de danske myndigheder valgt at gribe til en forholdsregel, der i det mindste kunne have en vis effekt.

Det ville klæde konspirationsteoretikerne i det sydlige grænseland at erkende det faktum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce