Annonce
Sønderborg

Tyskerne er vendt tilbage til Als: - Jeg har glædet mig som et barn

Jakob og Heike Thomas var hurtige til at starte autocamperen, da de fik at vide, at de igen måtte komme til Danmark, uden alt for mange restriktioner. Foto: André Thorup
Fredag nat måtte tyskerne igen komme over grænsen, uden at skulle i karantæne. Den mulighed udnyttede flere af dem, og startede autocamperen så snart meldingen kom.

Naldmose: Solen står højt på himlen over Naldmose Camping denne søndag. Børnene cykler rundt, leger på klatrestativet og langs vandet sidder folk og snakker, på et velkendt og savnet sprog - tysk.

Campingpladsen summer nu igen af liv fra vores naboer mod syd, efter en række restriktioner er blevet lettet og har gjort det muligt, for tyskerne at komme herop, uden alt for mange krav.

Det glæder indehaver Inge-Marie Madsen. Hun har det seneste år kunne se til, når det ene afbud efter det andet meldte sig ind, fordi restriktioner har gjort det svært for tyskerne at komme hertil.

Annonce

- Telefonen har været levende igen. Siden restriktionerne blev lempet er der kommet rigtig mange bookinger. Særligt pinsen ser god ud, fortæller Inge-Marie Madsen.

Og det er i høj grad tyskerne, som besøger hendes plads. Den har vand, skov og alt hvad de tyske gæster efterspørger.

Som et lille barn

Autocamperne holder på en række, og fastliggerne er begyndt at dukke op. Jakob Thomas og hans kone Heike Thomas er nogle af dem, som næsten ikke har kunne vente på, at komme til Danmark.

- Danmark er skøn. Jeg har glædet mig som et lille barn juleaften til at kommer herop igen. I Tyskland er alle campingpladser lukket eller optaget, siger Jakob Thomas.

Parret kommer fra Slesvig-Holsten, som er den region der netop må komme til Danmark, uden at skulle isoleres. På farsdag, den 13.maj i Tyskland, hørte de den glædelige nyhed, at de kunne besøge Danmark. Herefter gik det stærkt.

Sådan er restriktionerne for tyskere

Siden 15. maj har det været muligt for tyskerne igen at vende bilen mod Danmark.

De kan rejse ind i Danmark uden krav om at skulle gå i isolation.

Det er dog kun borgere fra det såkaldte grænseland, der får denne mulighed. I Tyskland betyder det, at borgere i Slesvig-Holsten kan komme herop.

Før skulle de gå i 10 dages isolation ved indrejse.

Det eneste krav der nu er, er at de skal have en negativ PCR test, som maks er 72 timer gammel ved indrejse.

Parret blev hurtigt testet, og så kørte de.

- Det er det gode ved en autocamper, fortæller Heike Thomas med et grin.

Selvom glæden er stor ved endelig at kunne besøge Als igen, tænker de stadig meget over den situation, som verden befinder sig i.

Inge-Marie Madsen er indehaver af Naldmose Camping, som hun har haft i 15 år. Tyskerne er en stor del af pladsen, og derfor har de også været ventet med spænding. Foto: André Thorup

De går derfor også meget op i, at restriktionerne heller ikke må blive lempet alt for meget.

- Vi bekymrer os om, hvis det helt bliver afskaffet at skulle testes. Vi er glade for, at vi ikke skal i karantæne, når vi kommer hjem, men det må heller ikke blive for let, siger Jacob Thomas.

Både Heike og Jakob Thomas kan mærke, at tyskerne har været savnet. Til det nikker Inge-Marie Madsen.

Annonce

Campingfamilie

Derfor var hun også hårdt ramt, da det viste sig, at tyskerne heller ikke kunne komme til påsken i år. Hun plejer at servere morgenmad for gæsterne, og påskehygge med både danske og tyske traditioner.


Danmark er skøn. Jeg har glædet mig som et lille barn juleaften til at kommer herop igen.

Jakob Thomas, tysk turist


Hvis restriktionerne tillader det, kommer hun til at stå for morgenmad i pinsen til alle gæsterne.

Sammen med hunde Freja har Inge-Marie Madsen taget i mod rigtig mange opkald fra glade tyskere de seneste dage. Foto: André Thorup

Her regner hun med at mange af hendes tyske fastliggere, som tæller 75 procent af alle fastliggerne på pladsen, ankommer.

- Det er her de normalt plejer at komme. Ved påske plejer der også at være mange, men det er primært folk der fisker, fortæller campingfruen.

Fastliggerne, og især de tyske, har altid været en stor del af Naldmose Camping. Ikke kun fordi, at de fylder godt op på pladsen, men også fordi, at de bliver en del af en campingfamilie.

På campingpladsen opstår også nye venskaber. Käthen Buch og Letitia Schramm har mødt hinanden på pladsen, hvor Käthens familie er kommet gennem 35 år. Foto: André Thorup

Käthen Buch, 11 år,  og Letitia Schramm, 12 år, er et godt bevis på dette. For 35 år siden Käthen Buchs mormor fastligger på pladsen. Käthen Buchs mor er opvokset med campingferie og er også fastligger i Naldmose.

- Jeg gav Käthen flaske som spæd. Det er sjovt med en hel generation, som næsten er opvokset her, siger Inge-Marie Madsen.

Annonce

Naturen er fri

Bernd og Elke Sitzenstoch har været fastligger på als i 54 år. Først i Mommark, men de seneste 16 år har det været på Naldmose Camping.

Den primære grund til deres store kærlighed til Als, har været de gode fiskemuligheder. De senere år har det ikke været fiskeriet, men derimod naturen rundt om Naldmose, som har trukket i dem.

- I Danmark er der mere frihed. Her skal man ikke betale for at komme på stranden, eller for at gå i skoven, siger Bernd Sitzenstoch, og tilføjer:

- Jeg er også blevet for gammel til at fiske nu.

Inge-Marie Madsen nikker og fortæller, inden hun bryder ud i latter, at det eneste Bernd fisker efter, er øl hos hende.

Bernd og Elke Sitzenstoch er kommet på als i 54 år. De elsker naturen, som i følge dem er mere fri, end den er i Tyskland. Foto: André Thorup

Jacob og Heike Thomas er enige i, at naturen her trækker mere i dem, end den gør derhjemme. For dem betyder det også en del, at de ikke skal betale for at komme på stranden.

- I Tyskland betaler man 10 euro for at komme på stranden. Også selvom man er på en campingplads, siger Jacob Thomas.

Annonce

Fastliggerne

Inge-Marie Madsen sætter stor pris på sine fastliggere. De har været med til at definere pladsen, gennem rigtig mange år. Flere falder fra med tiden, mens nye kommer til.

Lørdag ankom et par fra Berlin. De er kommet på Als i fem år, men det er første gang at de er på Naldmose Camping. De har planer om at komme hver weekend.

-Her finder vi den ro, som vi har brug for. Og det var nemt at komme herop. Jeg blev testet ved grænsen mens min kone er vaccineret, siger Michael König.

Med planer om at komme hver weekend, var det vigtigt for Michael og Andrea König at de nemt kunne komme til Als. Foto: André Thorup

Sammen med hans kone Andrea König og hunden Bella faldt over Naldmose Camping på nettet. Herefter satte de, efter en kort mailkorrespondance med Inge-Marie, turen mod Danmark.

Telefonen bimler stadig hos Naldmose Camping. Bookingerne bliver flere, og forude venter en forhåbentlig rigtig god sommer.

Efter lang tid uden tyske turister, sværmer det nu med tyske gloser på pladsen igen. Særligt vandet trækker i dem. Foto: André Thorup
Der plukkes blomster og cykles rundt. Vejret denne søndag startede flot ud, og det udnyttede Käthen Buch og Letitia Schramm. Foto: André Thorup
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Annonce