Annonce
Udland

Tyskland henter sine første børn af IS-krigere hjem

Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Tyske diplomater har på grænsen til Irak for første gang fået overdraget fire børn af Islamisk Stat-krigere.

Repræsentanter fra det tyske udenrigsministerium fik mandag overdraget fire små børn på grænsen mellem Syrien og Irak.

Det rapporterer det tyske nyhedsbureau dpa på baggrund af kurdiske kilder og en talsmand fra de kurdiske myndigheder, der driver detentionscentre for Islamisk Stat-fanger i det nordøstlige Syrien.

Afhentningen af de fire børn er ifølge dpa første gang, at Tyskland hjemtager børn af tyske Islamisk Stat-krigere.

De tre af børnene er forældreløse. Det fjerde barn er en pige på kun seks måneder.

Pigen er ifølge lederen af den kurdiske administrations udenrigsafsnit, Abdel Karim Umer, "meget syg".

De fire tyske børn er hentet i den store al-Hol-lejr i Syrien, hvor flere danske statsborgere ifølge danske medier også opholder sig.

Ifølge den kurdiske organisation Rojava Information Center skal børnene nu fragtes til Tyskland via Erbil i Tyrkiet.

Det er uvist, præcist hvor mange andre tyske børn der sidder i de syriske lejre, men ifølge flere medier er det mere end 100.

I alt er der ifølge den seneste opgørelse fra FN godt 68.000 beboere i al-Hol-lejren.

Heraf er langt størstedelen børn - og omkring to tredjedele af børnene er under 12 år.

Andre europæiske lande, som Frankrig, Norge og Sverige har også hjemtaget flere børn fra de syriske lejre.

De danske myndigheder har hidtil kun hentet en 13-årig dansk dreng hjem.

Drengen blev hjulpet ud, fordi han er svært skadet efter at være blevet skudt i ryggen.

Det danske udenrigsministerium bidrog desuden, da to dansk-franske børn i juni blev hentet fra Syrien til Frankrig.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Annonce