Annonce
Udland

Tyskland til briterne: Følg EU-regler for at blive i indre marked

Annegret Hilse/Reuters
Kort før brexit siger tysk udenrigsminister, at der må være fælles standarder. Nej, siger britisk minister.

Når briterne natten til lørdag træder ud af EU, er de nødt til at følge regler om forbrugerrettigheder og miljøbeskyttelse, hvis de ønsker at få fuld adgang til det indre marked.

Det skriver Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, i en kommentar i avisen Die Zeit.

- Inden udgangen af året er vi nødt til at have klarhed over, hvordan vores forhold skal se ud.

- Så lad mig sige det helt åbent: Ja, vi ønsker nul told og nul handelsbarrierer, men det vil også betyde nul dumping og nul unfair konkurrence.

- Uden fælles standarder for at beskytte vores arbejdere, vores forbrugere og miljøet, så kan der ikke blive fuld adgang til det største indre marked i verden, slår Maas fast.

Forhandlingerne, der skal i gang i næste uge, om det fremtidige økonomiske forhold mellem EU og Storbritannien, skal derfor føres på en måde, der "ikke vil skade Den Europæiske Union", lyder det fra den tyske udenrigsminister.

Det var ikke den melodi, der blev spillet af den britiske finansminister, Sajid Javid, forrige weekend. Her fortalte han erhvervsledere, at de godt kan opgive håbet om, at briterne vil følge EU's standarder og regler.

- Vi vil ikke være dem, der tager imod regler, vi vil ikke være i det indre marked og vil ikke være i toldunionen, sagde han.

I fremtiden skal Storbritannien have sine egne regler, mente han.

Erhvervsfolk har advaret om, at det kan komme til at ramme den britiske bilindustri og produktionsvirksomheder hårdt.

Maas siger, at EU og Storbritannien efter bruddet må udvikle helt nye former for samarbejde indenfor sikkerhed. Det kunne for eksempel være i form af et europæisk sikkerhedsråd for at kunne handle hurtigt under kriser.

Han minder om, at EU's dør vil stå åben, hvis briterne senere skulle få mod på at at blive genforenet med EU. For som det hedder i Beatles-sangen: "You say Goodbye, I say Hello", skriver han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce