Annonce
Nordtyskland

Tysklands største brintfabrik er indviet nær grænsen

Heinrich Gärtner og Ove Petersen fra GP Joule stod for den officielle indvielse sammen med Nordfrislands landråd ( en slags amtmand), Florian Lorenzen, forbundsdagsmedlem Astrid Damerow fra CDU og den tyske trafikminister, Andreas Scheuer.
Brint fra nyt kæmpeanlæg lige syd for grænsen skal erstatte fossile brændstoffer i trafikken.
Annonce

BOSBÜLL: Den tyske trafikminister, Andreas Scheuer, deltog, da Tysklands største værk til produktion af brint tirsdag blev indviet i Bosbüll få kilometer syd for grænsen i Nordfrisland.

- Jeg er meget tilfreds med projektet. Her ser man, hvordan brintstrategien bliver gennemført perfekt lige fra produktionen af grøn strøm med vindkraft til forsyning af en omfattende infrastruktur, understregede Andreas Scheuer i forbindelse med indvielsen.

Forbundsregeringen har støttet projektet med omkring otte millioner euro. Ministeren er overbevist om, at pengene er givet godt ud.

Annonce

Køber brintbusser

Bag projektet stor virksomheden GP Joule. Værdikæden begynder med fremstilling af grøn strøm ved hjælp af ældre vindmøller og solcelleanlæg. Med elektrolyse bliver der produceret brint, der bliver leveret til to tankstationer i henholdsvis Niebüll og Husum.

Brintproduktionen skaber også overskudsvarme. Den kan udnyttes til at opvarme private hjem og virksomheder i området.


Her bliver der udført pionerarbejde for en hel region. Grøn brint er et vigtigt element i omlægningen af energiforbruget.

Jan Philipp Albrecht, Slesvig-Holstens miljøminister.


Personbiler med almindelige forbrændingsmotorer kan ombygges til at køre på brint. Men gassen kan også levere energi til specielle brintbiler, hvor brændselsceller omdanner brinten til elektricitet, der så driver bilernes elmotorer. Desuden bliver der anskaffet to brintbusser til den kollektive trafik i Nordfrisland.

Slesvig-Holstens miljøminister, Jan Philipp Albrecht, deltog ligeledes i indvielsen og var begejstret.

Nyttig gas

Når jævnstrøm bliver ledt gennem vand, spaltes væsken i brint og ilt. Brint er stærkt brænbar, men kan desuden omdannes til elektricitet i brændselsceller. Unset anvendelsen forurenener brinten ikke, men omdannes blot til vand igen.

- Her bliver der udført pionerarbejde for en hel region. Grøn brint er et vigtigt element i omlægningen af energiforbruget. Det gør det muligt for os helt at tage afsked med de fossile brændstoffer, mente Jan Philipp Albrecht.

Annonce

Støtte for milliader

Forbundsregeringen besluttede for cirka en måned siden en brintstrategi. Allerede på forhånd bliver projekter med brintproduktion støttet med statslige midler. Men nu er der afsat  syv milliarder euro, der skal bidrage til at give brintenergien sit kommercielle gennembrud. Yderligere to milliarder euro er afsat til at opbygge internationale partnerskaber.

Frem mod 2030 skal der over hele Tyskland opstilles brintanlæg drevet af grøn strøm med en kapacitet på op til 14 terrawatttimer. Det faktiske energiforbrug i forbundsrepublikken skønnes dog til at være mellem 90 og 110 terrawatttimer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce