To store lysekroner med PH-lamper er skåret og skruet ned i hallen og i byrådssalen på Sønderborg Rådhus. Nu skal rådhuset sikres bedre mod indbrud.
Sønderborg: Dansk design står efterhånden nummer et på indbrudstyves og hæleres ønskeliste, og i juleferien har Sønderborg Kommune da også fået stjålet lamperne til to store og uvurderlige lysekroner designet af Poul Henningsen. Det er to meget store lysekroner med i alt 24 PH-lamper i mælkehvid glas. Faktisk blev der allerede kort før kommunalvalget i november stjålet fire af lamperne i lysekronen i hallen, der hænger højt oppe.
- Det er rigtigt, dengang kom de ind gennem et vindue over skuret mod Lille Rådhusgade. Denne gang er de kommer ind igennem kælderdøren - vi kalder det ned til cykelkælderen - og den vej op, fortæller Bettina Wichmann Knudsen, der er chef for byråds- og direktionssekretariatet i Sønderborg Kommune.
Lysekronen i selve byrådssalen bestod af 15 lamper, og alle er stjålet.
- Elektrikeren har fortalt, at tyvene har skruet lamperne i byrådssalen af. Det er sandsynligvis for at undgå, de skulle gå i stykker. Selv om politiet har fortalt, at lamperne ikke er meget værd på hælermarkedet hver for sig, siger Bettina Wichmann Knudsen. Hun forklarer, at tyvene har kunnet komme ind uden alarmer er gået, fordi de på en eller anden måde er kommet ind efter, at medarbejdere har deaktiveret alarmen i julen. Det kan have været medarbejdere, der skulle tømme postkasser og hejse flaget på rådhuset.
- Hvis de undgår vinduer og døre her, så kan de undgå at alarmen går i gang. Men nu har vi sat et arbejde i gang med at få sikret rådhuset bedre, fortæller Bettina Wichmann Knudsen.
Netop de PH-lamper til lysekronerne produceres ikke længere. Ledelsen i Sønderborg Kommune håber, at de på en eller anden måde får lamperne retur. Ellers skal der findes en ny løsning til årets første byrådsmøde 31. januar.
A.P. Hansen, formand for Sønderborg Kommunes KunstfondDet er ganske forfærdeligt. Det er jo unika. Der er, så vidt jeg ved måske lavet 30-40 af den slags store lamper. Men jeg mener, at de slangekroner er lavet af Poul Henningsen specielt til det nye rådhus tegnet af arkitekten Holger Mundt. Det var jo i 1933, det blev indviet, og det er virkelig forfærdeligt. Det er jo en katastrofe.
Det er en katastrofe
Tidligere borgmester, A.P. Hansen er formand for Sønderborg Kommunes Kunstfond, og han er rystet over beskeden.
- Det er ganske forfærdeligt. Det er jo unika. Der er, så vidt jeg ved måske lavet 30-40 af den slags store lamper. Men jeg mener, at de slangekroner er lavet af Poul Henningsen specielt til det nye rådhus tegnet af arkitekten Holger Mundt. Det var jo i 1933, det blev indviet, og det er virkelig forfærdeligt. Det er jo en katastrofe, siger han.
- Jeg har svært ved at se, hvad tyvene skal med dem. Hvordan skal de sælge dem? Det får de svært ved, siger A.P. Hansen. Han fortæller, at der for mange år siden lå et par kasser med reservelamper på et loft på rådhuset.
- Men de røg ud, da en eller anden halvhjerne fik et anfald og gik i gang med at rydde op, fortæller han.
A.P. Hansen ved dog ikke, hvor mange reservelamper, der lå i det tilfælde, at en enkelt eller få af glaslamperne skulle gå i stykker.