Annonce
Varde

U-vending i udvalget: Nu skal Skovlund-Ansager Hallen politianmeldes

Det er Skovlund-Ansager Hallen, det drejer sig om. Hallens bestyrelse har erkendt de forhold, kommunen har konstateret ved blandt andet at gennemgå kalendere, booking af haltimer og regnskab. Foto: Yvonn Tittel
En reprimande og tilbagebetaling af 146.000 kroner. Sådan lød beskeden fra kultur og fritids-udvalget i første omgang til Skovlund-Ansager Hallens bestyrelse for snyd. Men nu har udvalget ændret holdning.

Skovlund-Ansager: Nu bliver Skovlund-Ansager Hallen alligevel politianmeldt for at have snydt sig til for mange penge i tilskud og andre forhold, som en af kommunens jurister har undersøgt og fundet.

Varde Kommune skriver selv den u-vending ud i en pressemeddelelse onsdag aften.

I første omgang var det nemlig ikke kultur og fritids-udvalgets holdning, at hallen skulle politianmeldes. Det blev besluttet på udvalgsmødet den 7. januar.

Annonce

Udvalget besluttede en række tiltag, der skulle stramme op, og tiltag for at sikre at tilliden til hallen specifikt i Skovlund-Ansager, ligesom udvalget gav hallens bestyrelsen en reprimande og besluttede, at de 146.000 kroner, som hallen har fået udbetalt uberettiget, skulle betales tilbage.


Vi refererer ikke fra drøftelser på udvalgsmøder, men vi havde diskuteret sagen i byrådsgruppen før det møde, og vi ønskede politianmeldelse. Der skete så en drøftelse i udvalget, og den fremadrettede procedure, udvalget har besluttet for at undgå lignende, bakker vi fuldt op om.

Søren Laulund (S)


Den holdning var borgmester Erik Buhl (V) enig i som udgangspunkt. Han sagde til JydskeVestkysten:

- Det er klart, der er ingen tolerance overfor bevidst snyderi, men vi tager runden nu og tager dialogen med dem, men sagen er jo ikke lukket ned. Der kan dukke ting op, der gør, at udvalget skal have det op at vende igen, lød det fra Erik Buhl for to dage siden.

Det, der er dukket op, er kritik af beslutningen om reprimande frem for politianmeldelse. Det er blevet kritiseret fra flere parter, og nu har udvalget så skiftet holdning.

Der står i pressemeddelelsen:

"Udvalget har dog lyttet til den kritik, der har været efterfølgende og finder derfor, der er et behov for at afklare spørgsmålet om muligheden for domsfældelse i sagen om uretmæssig udbetaling af lokaletilskud til Skovlund/Ansager Hallen.

Derfor har Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune besluttet, at der skal indgives poltianmeldelse i sagen om Skovlund/Ansager Hallen."

Sagens hovedpunkter

Varde Kommune har taget bestyrelsen i Skovlund-Ansager Hallen i at snyde med tilskud til halleje.

Hallen er en selvejende institution, og den har forklaret sig overfor kommunen med, at det var nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen.

Kommunens jurist har gennemgået fakturaer fra de seneste år og fundet systematisk snyd i den måde, hallen har opgjort haltimer på. For eksempel har hallen indkrævet tilskud til haltimer for håndboldbørn, fem uger før sæsonen gik i gang - og dermed for timer, hvor hallen stod tom.

Det kalder juristen svindel.

Hallen har også sendt opgørelse på haltimer til kommunen, som var opdigtede. For eksempel er en Farmer Banko faktureret som et træningsstævne. Fordi der ikke er tilskud til banko, men derimod til træningsstævne. Den slags bevidst løgn for at opnå kommunale penge, man ikke har krav på, kalder kommunens jurist for bedrageri.

Skovlund-Ansager Hallens bestyrelse har overfor Varde Kommune forsvaret sig med, at samme praksis foregår i andre haller.

Varde Kommune havde indtil onsdag givet halbestyrelsen en reprimande, udtrykt mistillid og krævet 146.000 kroner betalt tilbage for årene 2018-19 og 20. Den valgte i første omgang ikke at politianmelde med henvisning til en sag med Blåvandshuk Idrætscenter i 2011, hvor daværende borgmester Gylling Haahr politianmeldte for noget lignende, og hvor der alligevel ikke faldt dom.

Skovlund-Ansager Hallens bestyrelse vil ikke kommentere på sagen. Den har udsendt en skriftlig undskyldning, hvor den accepterer kommunens udlægning og klager sagen. Tidligere halinspektør Bent Haahr ønsker heller ikke at udtale sig endnu.

Simone Winter, formanden for håndboldafdelingen i Ansager Idrætsforening, gik forgæves til halbestyrelsen for at få den til at forstå ulovlighederne, før hun gik til kommunen. Hun fortæller om en bred kultur og forståelse af, at det var ok at gøre, som man gjorde, for det havde man altid gjort, og at hun ikke skulle ødelægge hallen.

Arbejdsgangen er nu den, at udvalget har bedt forvaltningen i Varde Kommune om at indgive politianmeldelsen.

S var uenige fra start

Den socialdemokratiske byrådsgruppe var i forvejen for en politianmeldelse, og det var derfor også holdningen hos partiets to medlemmer i kultur og fritids-udvalget. Det fortæller gruppeformand Søren Laulund (S).

De to medlemmer i udvalget er Birger Filskov og Ingvard Ladefoged.

- Vi refererer ikke fra drøftelser på udvalgsmøder, men vi havde diskuteret sagen i byrådsgruppen før det møde, og vi ønskede politianmeldelse. Der skete så en drøftelse i udvalget, og den fremadrettede procedure, udvalget har besluttet for at undgå lignende, bakker vi fuldt op om.

Men jeres medlemmer i udvalget gik ind for at politianmelde?

- Ja, det gjorde de.

Sådan lød det fra Søren Laulund, før beslutningen om politianmeldelse var meldt ud.

Det var derfor partiets mening at få sagen op på byrådsmødet i februar for at diskutere og argumentere for en politianmeldelse, men det bliver altså ikke nødvendigt nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce