Annonce
Tønder

Uanmeldte tilsyn: Roser vælter ned over lokale daginstitutioner

Lokale daginstitutioner får masser af ros - her er vi i Børnegården i Tønder. Foto: Jacob Schultz
Tønder Kommune fører tilsyn med de lokale daginstitutioner, og en indsigt i de uanmeldte tilsyn viser gode forhold.
Annonce

Tønder: ”Jeg ser medarbejdere, der smiler, er imødekommende og giver omsorg til børnene”. ”Jeg oplever en børnehave, hvor der er plads til forskellighed blandt børnene og personalegruppen”. ”Der er fokus på det gode forældresamarbejde. Et rart hus at komme i”.

De flotte ord står i kø i rapporterne fra de uanmeldte tilsyn, som kommunen foretager i de lokale institutioner.

Den seneste række af uanmeldte tilsyn er foretaget fra 2018 og frem til februar i år, og i 24 af de besøgte institutioner var der ikke et eneste opmærksomhedspunkt. I de resterende syv var der tilsammen otte opmærksomhedspunkter, men også disse institutioner får pæne ord med på vejen.

Pædagogisk konsulent Helle Vibeke Hansen, der har været med til at udvikle de uanmeldte tilsyn og gennemfører nogle af dem, roser da også de lokale institutioner.

- Jeg synes, de gør et fantastisk stykke arbejde, og hvis de er i tvivl, så efterspørger de råd og vejledning i forhold til problemstillinger, som de bliver opmærksomme på i deres daglige praksis, fortæller konsulenten, hvis kollega Lone Hauch tager de fleste uanmeldte tilsyn, som det er nu.

Annonce

Et børneperspektiv

Under tilsynene observeres det, hvordan daginstitutionerne håndterer lovgivning og forskning i dagligdagen. Tanken med et uanmeldt tilsyn er, at en tilsynsførende kommer dumpende ind i en institution og stiller sig selv en række spørgsmål:

- Hvad er der på programmet her og nu? Hvordan trives børnene, hvad er de optaget af, hvilket miljø er det. Hvis jeg var barn her, ville jeg så have det godt? opremser Helle Vibeke Hansen.

- Vi prøver at tage et børneperspektiv, siger hun.

Annonce

Liste med punkter

Når de tilsynsførende er på besøg i institutionen, har de en lang liste af punkter, som kan besvares. Vedkommende kan enten markere med grønt, gult eller rødt, og hvis de to sidstnævnte bruges, er der tale om opmærksomhedspunkter.

Lokalt har der gennem de seneste år ikke været et eneste rødt opmærksomhedspunkt. De gule tages også alvorligt, og den tilsynsførende drøfter dem med den lokale leder.

- Så har lederen opgaven med at følge op på det, fortæller Helle Vibeke Hansen.

Opmærksomhedspunkterne kan dreje sig om alt fra fysiske forhold i daginstitutionen, til normeringen eller en ansat, der for eksempel irettesætter et barn.

Annonce

Vil deres arbejde

Om fraværet af røde opmærksomhedspunkter i de uanmeldte tilsyn siger Helle Vibeke Hansen:

- Det siger mig, at vi har nogle ledere, der i daglig praksis er gode til følge op i forhold til deres medarbejdere, og vi har nogle medarbejdere, som gerne vil deres arbejde og som holder af børnene. Og de vil gerne dygtiggøre sig.

Hvis en daginstitution har flere røde opmærksomhedspunkter, eller forvaltningen på anden måde bliver opmærksom på en væsentlig problemstilling, igangsættes et skærpet tilsyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce