Annonce
Varde

Uanset valgresultat: Socialdemokratiet baner vejen for vejudvidelsen til Varde

I adskillige år har der været lagt et stort lokalt pres på at få udvidet hovedvej 11 mellem Korskro og Varde. To lokale folketingsmedlemmer, Anders Kronborg (S) fra Esbjerg og Claus Christensen (V) fra Varde, besøgte for et par år siden Hjortshøj Party Service, som ligger ved hovedvejen. Lone Hjortshøj og borgmester Erik Buhl (V) ses til højre i billedet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Socialdemokratiet bakker op om, at der sættes 400 millioner kroner af til en udvidelse af hovedvejen mellem Korskro og Varde.

Varde/Esbjerg: Senest om tre måneder skal der være afholdt folketingsvalg. Men selv hvis blå blok mister flertallet og regeringsmagten, så vil Socialdemokratiet bakke op om store dele af Regeringens og Dansk Folkepartis trafikplan, som blev fremlagt onsdag. Det er en samlet plan for 112 milliarder kroner i investering i både vejnet og jernbaner til 2030.

En investeringsplan, hvor der er sat 400 millioner kroner af til en udvidelse af hovedvej 11 fra Varde til Korskro i 2024.

- Det er en opgradering, som, vi mener, er på sin plads. Der er rigtig meget på spil. Det handler om erhvervsudvikling og bosætning, siger folketingsmedlem Troels Ravn (S), der i efteråret sammen med Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg besøgte Varde for at høre om problematikken.

Som fodbolddommer oplever han selv på sin egen krop, hvor trafikeret hovedvej 11 er om især lørdagen. Der er bilkøer, lige så langt øjet rækker. Og det er næsten umuligt for de lokale at komme ud på vejen. En trafik, som øges i takt med de langt flere turister.

- Så prioriteringen af udvidelsen bakker vi op om, siger Troels Ravn.

Annonce

Udvidelse af vejen

En udvidelse af hovedvej 11 behøver ikke nødvendigvis at betyde, at vejen gøres bredere med eksempelvis en vejbane til en 2+1 vej. En mulighed er også at bygge en helt ny vej. Vejdirektoratet skal belyse mulighederne via en miljøkonsekvensrapport. Det vil ske i et tæt samarbejde med Esbjerg og Varde kommuner.

Flere penge til vejene

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen har forhandlet investeringsplanen på plads sammen med Dansk Folkeparti.

- Vi har i lang tid været i dialog med Venstre i Varde Kommune om vejudvidelse, der beriger os alle, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Og han håber, at den fremlagte trafikplan til 112 milliarder kroner bliver en væsentlig del af det kommende folketingsvalg.

For den nye trafikplan gør op med tidligere tiders prioritering. Ifølge ham er der i mange år brugt 90 procent på jernbanerne. Men i den nye trafikplan er der sat 61 milliarder af til vejene og 51 milliarder af til jernbanerne.

En rigtig god dag

Den lokale folketingskandidat Claus Christensen (V) har selv i flere år slået på tromme for en udvidelse af hovedvej 11. Og han glæder sig naturligvis over, at der nu er sat penge af.

- Nu tror jeg, at det bliver til noget. Det er en rigtig god dag for området, siger Claus Christensen, der dog gerne havde set, at udvidelsen af hovedvejen var sket lidt hurtigere end i 2024.

Han hilser med vestjyske øje mere end velkommen, at der sættes flere penge af til nye veje og vejudvidelser på bekostning af mere jernbane.

- Hvor afstandene er store, er vi nødt til at have et bedre vejnet, mens det i storbyerne giver god mening med mere kollektiv trafik, siger Claus Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce