Annonce
Kolding

Ud med badevægten: Nu er det slut med at veje skolebørn

Fremover skal børn fra 1. klasse og opefter ikke længere træde op på vægten, når de skal til sundhedsplejerske. Arkivfoto:  Brian Berg/BB/Ritzau Scanpix
Kolding Kommune indfører et radikalt kursskifte i kampen for at få flere børn og unge til at føle sig godt tilpas. Fremover skal de ikke træde op på vægten, når de besøger sundhedsplejersken.
Annonce

Kolding: Undersøgelse efter undersøgelse peger på, at det går ned ad bakke med den mentale trivsel blandt børn og unge. I kampen for at få flere børn og unge til at føle sig godt tilpas, indfører Kolding Kommune et radikalt kursskifte. Folkeskoleelever fra 1. klasse og opefter skal fra oktober ikke længere vejes, når de er inde hos sundhedsplejersken. Det vil kun ske i helt særlige tilfælde. Det har et enigt social- og sundhedsudvalg besluttet.


Vægt og vejning forstyrrer alt for ofte den gode, ærlige og nærværende kontakt mellem sundhedsplejerske og barn. Så vi tør simpelthen ikke blive ved med at veje i den udstrækning, vi har gjort og gør generelt i vores samfund. Der er alt for mange utilsigtede konsekvenser ved at veje børn.

Ditte Priebe Jønsson, projektleder


- Børn og unge sætter lighedstegn mellem hvad de vejer, og hvad de er værd. Det forstyrrer den gode kontakt, som sundhedsplejersken har med børnene, og vægtens tal kan betyde, at børn føler sig forkerte. Det har vist sig, at der er ret mange utilsigtede konsekvenser ved at veje. Børn oplever endda, at det kan have en betydning for deres plads i fællesskabet, når der kommer fokus på vægten, og hvad det er ideelt at veje. Den norm og de idealbilleder vil vi ændre. For mig er det vigtigt, at børn trives og føler sig som en del af meningsfulde fællesskaber, og det skal den nye tilgang være med til at understøtte, siger udvalgsformand Hans Holmer i en pressemeddelelse.

Kolding Kommune har interviewet en lang række børn, forældre og eksperter, inden beslutningen om at droppe vejningen blev taget.

Annonce

Børn føler sig forkerte

Ditte Priebe Jønsson, der er projektleder for indsatsen, forklarer:

-  Børnenes svar viser, at det vægtfokus, der er i vores samfund i den grad bidrager til, at de føler sig forkerte og mistrives. Rigtig mange børn måler deres selvværd direkte ud fra, hvad de vejer, og om de "lykkes" som som mennesker, simpelthen fordi sundhedsnormerne i vores samfund er så stærke og magtfulde.

Hun understreger, at sundhedsplejerskerne generelt allerede gør sig umage med at nedtone vægtens og vejningens betydning for børns syn på sig selv. Alligevel er det tit vægten, som det enkelte barn hæfter sig allermest ved.

- Vægt og vejning forstyrrer alt for ofte den gode, ærlige og nærværende kontakt mellem sundhedsplejerske og barn. Så vi tør simpelthen ikke blive ved med at veje i den udstrækning, vi har gjort og gør generelt i vores samfund. Der er alt for mange utilsigtede konsekvenser ved at veje børn, slår  Ditte Priebe Jønsson fast.

I stedet for vejning skal der fokus på, hvordan børn og unge har det, og dernæst hvordan de får en glad og stærk krop.  Der skal også fokus på forældrenes rolle og hvilken tilgang til sundhed, der er derhjemme og andre steder, hvor børn færdes.

Kolding Kommune har i en årrække kørt med samme tilgang på voksenområdet med et projekt kaldet Ligevægt. Det har givet højere trivsel og andre gode resultater. Håbet er, at effekten vil blive lige så positiv hos børn og unge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce