Annonce
Esbjerg

Udbud faldt til jorden: Pludselig står historisk højskole uden købere

Palle Storinggaard, indehaveren af ECH Park, er også ude at udbuddet omkring det kommunale salg af den tidligere Esbjerg Højskole. Arkivfoto
PL Hotels A/S trak sig, og overraskende er den nuværende ejer af ECH Park også ude af udbuddet om det kommende ejerskab af den tidligere Esbjerg Højskole. Dermed er salget faldet til jorden, og ejeren, Esbjerg Kommune, går nu i tænkeboks.

Esbjerg: Det kommunale udbud af de gamle højskolebygninger med tilhørende matrikel og forplads på hjørnet af Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej er faldet til jorden med et brag.

Området, der tidligere husede Danmarks ældste arbejderhøjskole, og hvorfra den nuværende lejer af den tidligere arbejderhøjskole, Palle Storinggaard, driver hotel- og konferencecenter under navnet ECH Park, bliver således ikke solgt i denne omgang. Dermed ryger foreløbig også de kommunale drømme om en ny bolig- og hotelbebyggelse.

- Situationen er den, at vi havde fået ét tilbud ind, da budfristen udløb, og da vi havde gennemgået det, måtte vi konstatere, at det ikke imødekom de konditioner, vi havde stillet op. Det efterlader os i en situation, hvor vi ikke får solgt de gamle højskolearealer i denne omgang. Det betyder endvidere, at vi må gå i tænkeboks og finde ud af, hvad vi så skal gøre. Der er flere muligheder, som det til sin tid vil være op til økonomiudvalget at vælge imellem, siger direktøren for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, Esbjerg Kommune og fortsætter:

- Vi kan selvfølgelig udbyde det igen på samme betingelser og håbe, der kommer andre, men gennem processen har vi nok fået en fornemmelse af, at markedet har et andet billede af situationen, end vi havde håbet. Vi kan også udbyde et mindre areal, eller vi kan helt afstå fra at sælge. Under alle omstændigheder skal situationen revurderes, siger Erik Jespersen.

Annonce

Kort om

  • Esbjerg Højskole blev kommunal ejendom i sommeren 2012 få måneder efter, at højskolen gik konkurs.
  • Esbjerg Højskole, der udgør en markant del af den gamle Esbjerg Kommunes arbejderhistorie, blev sidenhen lejet ud til Palle Storinggaard, der fra 2013 begyndte at drive konferencehotel fra adressen.

For stor usikkerhed

JydskeVestkysten kunne forleden fortælle, at selskabet PL Hotels A/S, der ejer Hotel Britannia, Hjerting Badehotel og Hotel Arnbjerg i Varde, kort før udbudsfristen trak sit tilbud.

Tilbage var alene Palle Storinggaard, som oplyser, at han havde indgivet to bud, hvoraf han trak det ene tilbage kort før fristen. I stedet endte kommunen med et ”alternativt bud”, hvor Storinggaard selv ville forestå en tocifret millionrenovering af hovedbygningen, og samtidig lade kommunen forsøge at sælge byggeretten til en anden interesseret, der vil bygge hotel, ferieboliger, lejligheder. Dette blev dog som nævnt afvist, fordi det ganske enkelt var uden for udbudsmaterialet.

- Årsagen til, at jeg ikke har budt ind på det oprigtige udbud, er dels usikkerheden omkring de mange mulige hoteludvidelser i Esbjerg samt at økonomien i projektet er blevet væsentlig dyrere, oplyser Palle Storinggaard.

Uændret drift

Ejeren af ECH Park fortæller desuden, at der er stillet spørgsmålstegn ved flere elementer i økonomien, ligesom de finansielle krav til henholdsvis kreditforening, bank og vækstfond er blevet strammere. Disse var med i hans finansielle pakke sammen med fire unavngivne, lokale investorer.

- Jeg har fået fremlagt analyser, som peger på, at det, som jeg gør i dag, nok er det bedste for ECH Park dog under forudsætning af en renovering af hovedbygning og værelser, fortæller Storinggaard.

Han har fortsat en lejeaftale med Esbjerg Kommune som er uopsigelig i de næste syv og et halvt år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce