Annonce
Esbjerg

2020-plan blev en fuser: Antallet af studerende i Esbjerg står stille

Der er hverken kommet færre eller flere ansøgninger til de videregående uddannelser i Esbjerg. Dermed har man bremset flere års tilbagegang på området. Arkivfoto: Soffi C. Larsen
Trods en lille fremgang på Aalborg Universitet, er der status quo på antallet af ansøgere til de videregående uddannelser i Esbjerg. Dermed er Esbjergs drømme om 10.000 studerende i 2020 definitivt lagt i graven, og nu starter en ny kamp for at bryde dødvandet. Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig dog over, at de seneste års tilbagegang ser ud til at være standset og håber, at man allerede næste år vil se resultatet af den store uddannelses-satsning, Education Esbjerg.

Esbjerg: Gennem de seneste fire år er antallet af ansøgere til de videregående uddannelser i Esbjerg faldet, men i år har der været god grund til at være en smule optimistisk forud for offentliggørelsen af ansøgningerne i søndags.

Coronakrisen har fået eksperter landet over til at forudse et ræs imod de videregående uddannelser, og i løbet af det seneste halve år har man i Esbjerg igangsat et gigantisk sats på uddannelsesområdet med initiativet Education Esbjerg.

Og tallene for Esbjerg giver da også anledning til at klappe stille med hænderne. Antallet af ansøgninger har i år stort set ikke rørt sig ud af flækken, og dermed har man formået at standse de seneste års tilbagegang på studieområdet. Det vækker glæde hos borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce

- Det er meget positivt, at vi har fået bremset de seneste års tilbagegang. Man kan altid gå og drømme om store stigninger, men det er bare ikke realistisk, som situationen er lige nu. Og derfor glæder jeg mig over, at vi holder fast i niveauet, siger han.

Nye initiativer skal slå rod

På både Erhvervsakademi SydVest og UC Syd har man haft en marginal tilbagegang på henholdsvis 0,3 procent og 3,9 procent, mens man på Syddansk Universitet har akkurat sammen ansøgertal som sidste år.


Det er meget positivt, at vi har fået bremset de seneste års tilbagegang. Man kan altid gå og drømme om store stigninger, men det er bare ikke realistisk, som situationen er lige nu. Og derfor glæder jeg mig over, at vi holder fast i niveauet

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune


På Aalborg Universitet har man endda en lille fremgang på 0,8 procent blandt ansøgere, der har stedet som 1. prioritet, mens det samlede antal ansøgere er steget med 13,4 procent. Men samlet set er der altså status quo. Og det er der ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen flere forklaringer på.

- Væsentligst er nok den demografiske udvikling. Antallet af unge mennesker falder, og det mærker vi. Men vi har fra starten af i år sat gang i en række initiativer, der gerne skulle skabe fremgang, siger han blandt andet med henvisning til den massive satsning på uddannelse, man har lavet med Education Esbjerg.

- Det er først ved at slå rod og finde sin form, men det gælder om at få fortalt, at Esbjerg er et attraktivt sted at studere. Vi skal holde flere af vores egne i lokalområdet, og det kræver, at vi fortæller de unge, hvad de kan forvente. Så forhåbentligt ser vi allerede næste år en fremgang. Måske ikke ligefrem tusinder, men en lille udvikling i den rigtige retning.

Annonce

Mod svære odds

Leder af Education Esbjerg Erling Petersson havde ligesom borgmesteren gerne se uddannelserne gå frem, men ser langtfra resultatet som en katastrofe. Nu skal de nye visioner bryde dødvandet.

- Set i lyset af de udfordringer vores område står med og det faktum, at vores arbejde kun lige er begyndt, så er status quo måske egentlig acceptabelt. På længere sigt kan vi dog slet ikke stille os tilfredse med det. Vi skal fremad, siger han.

Indtil for nyligt var målet, at Esbjerg skulle ramme 10.000 studerende i 2020. Det er dog langt fra nået, men med Education Esbjerg har man sat sig et nyt mål.

I 2030 skal man rykke sig fra de nuværende 5800 til 7500. Men det sker ikke over en nat, og der er mange ting, der skal flaske sig før der kommer vækst.

- Vi er oppe imod nogle svære odds. Men senere på sommeren præsenterer vi en række tiltag, der vil overraske og forhåbentligt kan vække noget håb. Noget ambitiøst, der peger på byens fremtid, siger Erling Petersson uden at ville løfte sløret for alle planerne.

Det drejer sig dog blandt andet om den ungdomsfon, der tidligere på sommeren blev præsenteret, samt det såkaldte fyrtårnsprojekt, hvor man vil skabe unikke fysiske uddannelsesrammer og kvalitative uddannelser inden for Esbjerg-områdets styrkepositioner. Noget der alt sammen skal være med til at gøre byen mere spektakulær på uddannelsesområdet.

Om ansøgninger til videregående uddannelser

Søndag den 5. juli klokke 12.00 var der frist for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser.

På landsplan har i alt 94.604 flere søgt ind.

I Esbjerg er antallet af ansøgere stort set det samme som sidste år.

På Aalborg Universitet har man oplevet en lille fremgang, mens tallet på Syddansk Universitet er præcis det samme som sidste år. UC SYD har oplevet et fald på 3,9 procent, mens Erhvervsakademi SydVest har en lille tilbagegang på 0,3 procent.

Tidligere havde Esbjerg Kommune en vision om 10.000 studerende i Esbjerg i 2020. Tallet er lige nu på cirka 5.800.

I begyndelsen af året startede den store satsning på uddannelsesområdet, Education Esbjerg.

Initiativet har som mål, at der i 2030 skal være 7.500 studerende i byen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce