Annonce
Haderslev

Uddannelser jagter mænd

Sygeplejersker er stadig langt overvejende kvinder. Antallet af mandlige studerende til uddannelsen på UC Syd faldt i år. Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix
UC Syd vil have flere mandlige studerende på velfærdssudannelserne. Indsatsen er lykkedes på uddannelserne lærer, socialrådgiver og pædagog, mens det kniber på sygeplejerske-uddannelsen.

HADERSLEV: Billedmateriale, der viser mandlige studerende i kvindedominerede uddannelser. Konstant at kommunikere ud til mænd, at der faktisk befinder sig kønsfæller i de kvindetunge professioner.

Den strategi har UC Syd, der udbyder professionsuddannelser i fire byer i Sydjylland, valgt, og på de tre uddannelser har indsatsen givet pote.

Annonce

UC Syd

UC Syd er Sydjyllands største uddannelsesinstitution.

Der er fire campusser i Esbjerg, Haderslev, Aabenraa og Kolding.

Der er omkring 6500 studerende.

Fra 2017 til 1. oktober 2019 steg antallet af studerende fra 6397 til 6442.

Arbejde med mennesker

Da optaget af studerende i sommers blev gjort op, var der 25,7 procent flere mænd - 18 personer - der vil læse til lærer i forhold til 2018. Pædagoguddannelsen, der havde et samlet fald i ansøgertallet, optog 28 flere mænd i 2019 end året før. Endelig begyndte ni flere mandlige socialrådgivere end i 2018 på denne uddannelse.

Rektor på UC Syd, Birthe Friis Mortensen fortæller, at uddannelsesinstitutionen vil gøre op med de kønsopdelte uddannelser:

- På velfærdsuddannelserne skal de studerende ud at arbejde med mennesker, og det skal både mænd og kvinder - ikke kun kvinder.

Bedre karakterer

Et af problemerne i rekrutteringen er, at kvinder generelt får bedre karakterer end mænd, og derfor er det vigtigt for UC Syd at have fokus på kønsbalancen, mener rektoren.

- Hvis kvinderne får bedre karakterer, er det vel naturligt, at de fylder?

- Jo, men spørgsmålet er, om fremtidens arbejdsmarked har godt af, at der ikke er kønsdiversitet. Flere undersøgelser viser, at både studiemiljøet og senere klimaet på arbejdspladsen bliver bedre, hvis der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd, mener Birthe Friis Mortensen.

Mens optaget af mænd på tre af de store velfærdsuddannelser er steget, ser det anderledes ud på sygeplejerske- og jordemoderuddannelserne, hvor kvindernes dominans er endnu mere udtalt. Her søgte otte færre mænd ind, mens jordemoderuddannelsen udelukkende består af kvinder.

Kønsforsker Karen Sjørup, RUC, har tidligere foreslået, at man fjerner endelsen ske fra ordet sygeplejerske:

- Det er tidligere blevet drøftet, men Dansk Sygeplejeråd er ikke hysterisk vild med det, og det er også utroligt svært at lave om på en professions-betegnelse, så det tror jeg ikke kommer til at ske foreløbigt, fastslår UC Syd-rektoren.

Rektor Birthe Friis Mortensen: Det har positiv betydning for studiemiljøet tog senere miljøet på arbejdspladsen, hvis der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd. Arkivfoto: UC Syd
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce