Annonce
Haderslev

Uddannelser jagter mænd

Sygeplejersker er stadig langt overvejende kvinder. Antallet af mandlige studerende til uddannelsen på UC Syd faldt i år. Arkivfoto: Linda Kastrup/Scanpix
UC Syd vil have flere mandlige studerende på velfærdssudannelserne. Indsatsen er lykkedes på uddannelserne lærer, socialrådgiver og pædagog, mens det kniber på sygeplejerske-uddannelsen.

HADERSLEV: Billedmateriale, der viser mandlige studerende i kvindedominerede uddannelser. Konstant at kommunikere ud til mænd, at der faktisk befinder sig kønsfæller i de kvindetunge professioner.

Den strategi har UC Syd, der udbyder professionsuddannelser i fire byer i Sydjylland, valgt, og på de tre uddannelser har indsatsen givet pote.

Annonce

UC Syd

UC Syd er Sydjyllands største uddannelsesinstitution.

Der er fire campusser i Esbjerg, Haderslev, Aabenraa og Kolding.

Der er omkring 6500 studerende.

Fra 2017 til 1. oktober 2019 steg antallet af studerende fra 6397 til 6442.

Arbejde med mennesker

Da optaget af studerende i sommers blev gjort op, var der 25,7 procent flere mænd - 18 personer - der vil læse til lærer i forhold til 2018. Pædagoguddannelsen, der havde et samlet fald i ansøgertallet, optog 28 flere mænd i 2019 end året før. Endelig begyndte ni flere mandlige socialrådgivere end i 2018 på denne uddannelse.

Rektor på UC Syd, Birthe Friis Mortensen fortæller, at uddannelsesinstitutionen vil gøre op med de kønsopdelte uddannelser:

- På velfærdsuddannelserne skal de studerende ud at arbejde med mennesker, og det skal både mænd og kvinder - ikke kun kvinder.

Bedre karakterer

Et af problemerne i rekrutteringen er, at kvinder generelt får bedre karakterer end mænd, og derfor er det vigtigt for UC Syd at have fokus på kønsbalancen, mener rektoren.

- Hvis kvinderne får bedre karakterer, er det vel naturligt, at de fylder?

- Jo, men spørgsmålet er, om fremtidens arbejdsmarked har godt af, at der ikke er kønsdiversitet. Flere undersøgelser viser, at både studiemiljøet og senere klimaet på arbejdspladsen bliver bedre, hvis der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd, mener Birthe Friis Mortensen.

Mens optaget af mænd på tre af de store velfærdsuddannelser er steget, ser det anderledes ud på sygeplejerske- og jordemoderuddannelserne, hvor kvindernes dominans er endnu mere udtalt. Her søgte otte færre mænd ind, mens jordemoderuddannelsen udelukkende består af kvinder.

Kønsforsker Karen Sjørup, RUC, har tidligere foreslået, at man fjerner endelsen ske fra ordet sygeplejerske:

- Det er tidligere blevet drøftet, men Dansk Sygeplejeråd er ikke hysterisk vild med det, og det er også utroligt svært at lave om på en professions-betegnelse, så det tror jeg ikke kommer til at ske foreløbigt, fastslår UC Syd-rektoren.

Rektor Birthe Friis Mortensen: Det har positiv betydning for studiemiljøet tog senere miljøet på arbejdspladsen, hvis der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd. Arkivfoto: UC Syd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
SønderjyskE Fodbold For abonnenter

SønderjyskE kalder sig igen underdogs - og fire andre ting vi lærte i nederlaget til Brøndby

Annonce