Annonce
Esbjerg

11 millioner indsamlet på en måned til uddannelseskamp i Esbjerg: Se, hvem der har givet

Politikere, erhvervsliv og fonde mødtes for nogle uger siden hos Blue Water til krisemøde om Esbjergs fremtid som uddannelsesby. Det har foreløbig resulteret i små 11 millioner kroner i indsamlingsbøssen. På billedet fra mødet ses fra venstre Søren Heide Lambertsen, gruppeformand for S i Esbjerg Byråd, Stephanie Lose (V), regionsrådsformand og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Arkivfoto: Martin Ravn
Erhvervslivets støtte til at styrke Esbjergs uddannelser og øge bosætningen i kommunen har passeret det første mål på 10 millioner kroner. Nu er et sekretariat til initiativet Education Esbjerg under etablering. Initiativtagere sender fornyet opfordring til virksomheder om at bidrage.

Esbjerg Kommune: På under en måned er der samlet knap 11 millioner kroner ind til Education Esbjerg – en indsats, der skal styrke Esbjerg som en stærk uddannelses- og studieby.

Men nu retter topcheferne fra to af Esbjerg største virksomheder, Viking Life-Saving Equipment A/S og Blue Water Shipping A/S en kraftig appel til det øvrige erhvervsliv om at gribe dybt i lommerne og bakke initiativet op, så beløbet forhåbentlig kan fordobles.

Indsamlingen af midler blev sat i gang på et krisemøde om uddannelsesbyen Esbjergs fremtid i slutningen af oktober i Blue Water Shippings hovedkvarter, som Business Esbjerg og erhvervsnetværket VL74 havde arrangeret. Omkring 100 deltagere - politikere, virksomhedsledere og repræsentanter fra uddannelsesmiljø og byens store fonde - deltog, og det endte med, at borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på byrådets vegne lovede at lægge fem millioner kroner i indsatsen, der anslået vil koste minimum 10 millioner kroner - driften af et sekretariat i tre år.

Erhvervslivet i Esbjerg gav hurtigt håndslag på at gøre det samme i et forsøg på at skaffe flere studerende og flere uddannelser til landets femtestørste by og sætte en effektiv bremse i Esbjerg Kommunes stagnerende befolkningstal. Viking og Blue Water skrev kort efter checks på hver én million kroner, og siden er der altså kommet mere end tre millioner kroner ekstra ind.

Bidragydere

  • Følgende bidragydere har givet tilsagn om støtte til til Education Esbjerg:
  • Viking Life-Saving Equipment og Blue Water Shipping med én million kroner hver. Esbjerg Fonden med 750.000 kroner, Lida og Oskar Nielsens Fond med 750.000 kroner, Semco Maritime og PolyTech med hver 500.000 kroner, anonym bidragyder med 500.000 kroner, Johan Hoffmann Fonden 400.000 kroner, Blue Water Fonden 250.000 kroner. Danske Bank bidrager med 100.000 kroner, De frie Erhvervs Investeringsfond med 50.000 kroner, Nem-Byg giver 10.000 kroner, FMK Presse og Tekst med 10.000 kroner.
  • Stur, Ausdruck og Deloitte og Lederne Sydvestjylland har givet tilsagn om anden form for støtte.
  • Inden for de kommende uger vil en styregruppe med repræsentanter fra erhvervslivet og Esbjerg Kommune blive sammensat, og derefter indledes processen med at ansætte medarbejdere til Education Esbjergs sekretariat. Det vil være i stand til at agere i begyndelsen af 2020, så det kan validere strategien, videreføre indsamlingen af midler og tage fat på de første initiativer. Der er på forhånd udpeget fem strategiske indsatsområder: Opbakning, kvalitet, uddannelsesmiljø, fyrtårne og unge.

Ind i kampen

Men der skal flere penge til, og derfor den fornyede appel til det øvrige erhvervsliv om at bakke initiativet op, så indsatsen kan blive så slagkraftig som muligt.

- Projektet er blevet mødt med enorm interesse, og det har udmøntet sig i mindre og store bidrag fra en række af Esbjergs virksomheder og fonde. Med en støtte på over 10 millioner kroner på mindre end en måned kan vi nu indlede processen med at ansætte en leder, projektledere og yderligere personale til Education Esbjergs sekretariat. Vi vil også gå skridtet videre og appellere til, at initiativet får den bredest mulige opbakning, i særdeleshed fra virksomheder og ejere af byens ejendomsmasse, siger administrerende direktør, Henrik Uhd Christensen, Viking Life-Saving Equipment.

Han tilføjer, at ethvert beløb er med til at bringe målet om flere studerende og indbyggere nærmere.

Annonce

Klart signal

Administrerende direktør, Søren Nørgaard Thomsen, Blue Water Shipping, vurderer, at der allerede nu er sendt et klart signal til politikere både lokalt, regionalt og nationalt om, at byen helhjertet støtter initiativet om at skabe bæredygtig befolkningstilvækst ved at satse massivt på at styrke uddannelser og uddannelsesmiljøet.

- Vi er kommet godt i gang, men vi skal videre. Mange af de virksomheder, som vil få forbedret deres muligheder for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, er endnu ikke kommet på banen. Det er der helt sikkert naturlige årsager til, og nu imødeser vi, at de afklarer deres stilling og forhåbentlig beslutter sig for at bakke op om projektet. Jeg finder det realistisk at nå 15-20 millioner kroner, og det vil gøre os i stand til at sætte et stærkt hold, igangsætte flere aktiviteter og formentlig fortsætte indsatsen ud over de tre år, vi i første omgang søger opbakning til. Et støttebeløb i den størrelsesorden vil samtidig være et stærkt signal om, at mange i Esbjerg har hjertet med i en fælles sag, siger Søren Nørgaard Thomsen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Esbjerg

Vadehavsplanter bruges i cremer: Fra forskning til business – ungt forskertalent går iværksættervejen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Hal bliver spækket med 17 spritnye bilprojekter: - Jeg har mange sommerfugle i maven

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Annonce