Annonce
Danmark

Uddannelsesloftet er fortid: - Det skaber mere valgfrihed for de studerende og letter presset markant

Uddannelsesloftet er blevet sløjfet som følge af ny finanslov. Det vækker stor begejstring hos formanden for Danske Studerendes Fællesråd, hos Radikale Venstres uddannelsesordfører og en sygeplejerskestuderende, der ellers ville være kommet i klemme. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix.
Uddannelsesloftet har fået meget kritik og skabt massiv medieomtale, men nu bliver det skrottet. Det sker efter den nye finanslovsaftale er kommet på plads imellem regeringen, støttepartierne og Alternativet.

Uddannelse: Uddannelsesloftet skal væk. Det fremgår af den nye finanslov for næste år. Studerende på videregående uddannelser kan derfor atter fortsætte på en ny uddannelse på samme eller lavere niveau, når de for eksempel er blevet bachelor. Selve afskaffelsen af uddannelsesloftet træder endegyldigt i kraft til næste sommer, hvor dobbeltuddannelse igen bliver muligt. Dermed forsvinder den tidligere karensperiode på seks år, som har været med til at sætte mange studerendes studieønsker på standby.

Hos formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, er det et stort skridt i den rigtige retning og afslutningen på mange års kamp mod det tidligere loft:

- Vi er rigtig, rigtig glade for afskaffelsen. Det er en stor sejr for vores studerende. Vi har kæmpet mod loftet siden dag et og har altid ment, at det var en dårlig ide at begrænse de unges uddannelsesvalg og frihed. Det er en forkert måde at tænke på, når man sætter et loft over viden.

- Loftet havde en stærk signalværdi, som har påvirket mange unge mennesker til at tro, at uddannelsesvalg er noget endegyldigt, hvor man død og pine skulle ramme rigtigt første gang.

Hvad har i gjort for at presse på beslutningen om en fjernelse af loftet?

- Vi har afholdt et væld af større demonstrationer foran Christiansborg, arrangeret mindre aktioner rundt omkring i København, indsendt læserbreve og ikke mindst fået succes med at indsamle 50.000 underskrifter, så det kunne komme på den politiske dagsorden. Det har uden tvivl været afgørende for udviklingen i sagen og det er vi stolte af.

Johan Hedegaard Jørgensen fra DSF ser derfor lyst på fremtiden, hvor den enkelte studerende får mere tid til omtanke:

- Det skaber mere valgfrihed for de studerende og letter presset markant, så de ikke føler sig tvunget ud i uddannelsesvalg, siger han afslutningsvis.

Annonce

- Jeg er simpelthen overlykkelig

Line Bilgrav Nisgaard på 25 år studerer til dagligt til sygeplejerske på sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus og bliver færdiguddannet til sommer. Hun har hele tiden gået med planen om, at skulle læse medicin efterfølgende, men uddannelsesloftet blokerede for det ønske, da der i så fald ville være tale om dobbeltuddannelse. Men efter den nye finanslov for 2020 er kommet på plads, har det vendt op og ned på Line Bilgrav Nisgaards hverdag. Nu kan hun fortsat gå efter drømmekombinationen af uddannelser:

- Jeg er simpelthen overlykkelig. Min sygeplejerskeuddannelse bliver nu adgangsgivende og det betyder, at jeg nu endelig kan komme til at læse medicin på Aarhus Universitet til næste sommer.

Uddannelsesloftet har været den evige sten i skoen i mange år for Line Bilgrav Nisgaard og har tit vækket bekymring, men nu kan hun altså med ro i sindet fortsætte sin uddannelsesrejse:

- Det har fjernet et kæmpe stort pres og nu kan jeg se frem til, at få min drøm til at gå i opfyldelse. Det er så fedt, at politikerne har lyttet til befolkningen.

En værdipolitisk kamp

Uddannelsesloftet blev en realitet for godt og vel tre år siden i 2016. Året efter blev den justeret, så man kunne starte på en ny uddannelse på samme eller lavere niveau efter seks år. Radikale Venstre har hele tiden været imod loftet. Står det til deres uddannelsesordfører, Katrine Robsø (RV), er det derfor svært at holde begejstringen tilbage i dag:

- Vi er meget glade for at uddannelsesloftet er blevet afskaffet. Det har været en lang kamp at få trumfet en af vores store mærkesager igennem, men nu er det endelig lykkedes.

Ifølge Katrine Robsø (RV) vil det skabe bedre forudsætninger for de studerende på de videregående uddannelser, som nu får mere frihed til at vælge blandt de mange uddannelser:

- Det vil klart lette trykket på de studerende, som nu får muligheden for at vælge mere frit. De skal ikke partout vide, hvad de skal bruge resten af livet på og træffe hurtige beslutninger på grund af pres fra uddannelsessystemet. Det ser vi meget positivt på, afslutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Annonce