Annonce
Danmark

Uddannelsesminister: Studerende skal indhente det tabte i weekender og sommerferie

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser uddannelsesordfører fra Det Konservative Folkeparti Katarina Ammitzbølls kritik af, at hun ikke har haft nok fokus på de studerende på videregående uddannelser. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Arbejdsmarkedet må ikke få indtryk af, at det studerende på videregående uddannelser er en "generation corona", der skal lappes på, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Derfor er hun skeptisk overfor at tilbyde studerende på videregående uddannelser ekstra fag efter endt uddannelse og ser hellere, at studerendes weekender og sommerferie inddrages for at indhente det faglige efterslæb efter coronakrisen.

Efterslæb: De periodevise nedlukninger har forringet de studerende uddannelser og jobmuligheder i en så stor grad, at det kan give de unge økonomiske tømmermænd mange år frem og måske resten af livet. Sådan lød advarslen fra tre eksperter i Avisen Danmark onsdag morgen.

Men det skal ikke ende med, at de unge bliver sat økonomisk bagud i mange år efter coronakrisen, ligesom de gjorde det efter finanskrisen, lyder det fra uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.  I et interview med Avisen Danmark, giver hun sine bud på, hvordan vi undgår, at coronakrisen får langvarige konsekvenser for de studerendes fremtid og økonomi.

Flere eksperter vurderer, at de unge studerende er i risiko for at få økonomiske ar for livet på grund af forringede uddannelser, og at det kan blive sværere for dem at få fodfæste på arbejdsmarkedet, når der er højere ledighed. Deler du den bekymring?

Annonce

- Jeg deler i hvert fald bekymringen for, at det kan der være en risiko for, hvis vi ikke som fællesskab tager ansvar. Uddannelsesinstitutioner skal tage ansvar, og vi skal tage ansvar politisk. Det ene er at forsøge at holde hånden under den danske økonomi, så vi ikke sender generationer ud til et arbejdsmarked, som det vi så efter finanskrisen. Derfor investerer vi massivt for at holde hånden under arbejdsmarkedet.

- Men vi har selvfølgelig også et politisk ansvar, at det de unge eventuelt mangler på deres uddannelse, får vi lavet en opsamling på, så de kan det, de skal kunne, når de kommer ud.

Hvordan vil I gøre det?

- Det vil vi jo blandt andet med den aftale, vi indgik onsdag, hvor vi sender 100 millioner kroner direkte ud til de studerende på de videregående uddannelser med mange praksisrettede elementer, der står overfor at blive færdiguddannede i år. Aftalen går på, at der gives ekstra midler til aktiviteter som ekstra undervisning, vejledning, weekendundervisning og sommerskoler.

Men det kræver vel, at de studerende på de omfattede uddannelser kommer tilbage, før de kan få glæde af de nye initiativer?

- Aftalen giver ressourcer til, at uddannelserne så snart som muligt kan skrue op for den praktiske undervisning. Det er klart, at jo før de kommer tilbage, jo bedre brug kan de gøre af pengene. Vi håber, der bliver mulighed for, at de kan komme tilbage henover foråret.

Den fysikstuderende Maria Damkjær Mærkmose mener, det vil være svært at indhente det tabte under uddannelsen på hendes studie, fordi de i forvejen bruger 40-50 timer på studiet om ugen. Derfor foreslår hun, at man strækker deres uddannelse ud. Er det en mulighed?

- Jeg tror de færreste ønsker at forlænge deres uddannelse. Det ønsker vi heller ikke fra politisk hold. Derfor gør vi, hvad vi kan for, at det ikke behøver blive tilfældet. Jeg ved også, at de på uddannelserne har gjort sig umage med at rykke det teoretiske frem i det her semester, så det, der kræver øvelsesnær undervisning, ligger til sidst. Men det kræver, at de studerende snart får lov til at komme ind og få undervisning. Det er klart, at hvis vi ser ind i, at det her semester bliver 100 procent virtuelt, så begynder vi at få store problemer med at nå det. Når det er sagt, så er en del af indholdet i den aftale, vi landede onsdag, at vi suspenderer færdiggørelsestaksameteret. Det betyder, at hvis der er behov for at studieforlænge, så er der en større fleksibilitet, og det påvirker ikke uddannelsernes økonomi. Det skulle gerne betyde, at den enkelte studerende oplever en større ro og kan gennemføre i det tempo, det er muligt i en coronatid.

Uddannelsesordfører fra Det Konservative Folkeparti Katarina Ammitzbøll taler om muligheden for at tage flere ETCS-point efter uddannelsen for at kompensere på det tabte. Hvad tænker du om det?

- Jeg afviser intet. Vi vil gerne have alle gode idéer på bordet. Jeg vil dog sige, at jeg ser allerhelst, at vi får adresseret det faglige efterslæb, der er, mens de stadig er på uddannelsen.  Hvis arbejdsmarkedet får indtryk af, at det her er en generation corona, som vi skal lappe på efterfølgende, tror jeg ikke, vi gør de unge en tjeneste. Samtidig sikrer den her aftale, at de studerende får større mulighed for at indhente det tabte, mens de er stadig er på uddannelsen, så de er klædt på til at komme ud på arbejdsmarkedet lige om lidt. Men det kan sagtens kræve, at vi får brug for både weekender og sommerferie for nogens vedkommende.


Jeg vil dog sige, at jeg ser allerhelst, at vi får adresseret det faglige efterslæb, der er, mens de stadig er på uddannelsen.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister


Katarina Ammitzbøll kritiserer dig for ikke at have nok fokus på de unge studerende. Hun siger, at der skulle trusler om et samråd til, før der skete noget. Hvad er dit svar på den kritik?

- Jeg kan slet ikke genkende billedet. Faktisk har vi i selskab med ordførerne haft blik på det her, siden vi lukkede ned i marts sidste år, og vi har løbende lavet aftaler med hinanden. Både når det handler om ekstra penge til vejledning studierådgivning og ekstra studiepladser, men også alt muligt der imellem.

Men det var jo et flertal uden om regeringen, der pressede på for de ekstra studiepladser, der endte med at blive vedtaget?

- Jeg forstår ikke behovet for at lave politisk konflikt på ryggen af corona. Jeg tror, at vi står bedst ved at samarbejde om, hvordan vi kommer igennem det. Det har vi været gode til på uddannelsesområdet, hvor vi laver brede aftaler med hinanden. I den her uge landede vi endnu en aftale i rækken, som skal forsøge at afhjælpe den situation, de unge mennesker er i i coronatiden. Vi har en møderække henover foråret, hvor alle ordførere er inviteret, og vi bliver ved med at forhandle med hinanden både om trivsel og det faglige. Den her aftale er landet nu, men vi forhandler videre om resten af de studerende, også dem, der ikke står overfor at færdiggøre deres uddannelser lige nu.

Annonce
Annonce
Annonce