Annonce
Mad og drikke

Ude på skrammer - østerssafari i Limfjorden

Murerhammer, waders og handsker - så er du klædt på til at fylde østers i baljen i farvandet omkring Venø eller andre steder i Limfjorden. Men tjek meldinger om giftige alger hos Fødevarestyrelsen først. Foto: Morten Vilsbæk
Et par waders, en gammel murerhammer og en stor balje. Tre enkle redskaber i jagten på kødfulde stillehavsøsters. Og, nå ja - og så er et par handsker en god idé for de ømskindede ...

Østers er garanti for et par dages fornøjelse og smerte, når man samler dem selv. Køkkenskriveren mærkede de små snit i håndflader og fingre fra barberblads-skarpe skaller nogenlunde så længe, som skaldyrene holdt sig friske i køleskabets grøntsagsskuffe.

Østerssæsonen topper i årets kolde måneder, så den er så småt ved at være på retur. I hvert fald når man altså følger rådet om kun at samle i årets kolde måneder. Men køkkenskriveren kunne ikke nære sig for at løse billet til Venø-færgen for at undersøge muligheden for at samle østers i smult vande i Limfjorden uden at skulle bekymre sig om det markante tidevand, som indimellem snyder skaldyrsjægerne i Vadehavet.

Den største udfordring ved en østers-safari i Limfjorden er at finde læ og klart vand, så man kan skelne de forrevne, tilgroede stillehavsøsters fra havstokkens sten. Køkkenskriveren er kørt forgæves ved vintertide nord for Struer i Kås Bredning, men det er heldigvis nemt at finde læ på en bette ø som Venø.

Annonce
Venøfærgen prustede i den friske østenvind. Men på en lille ø er det nemt at finde læ og klart vand til at høste muslinger. Foto: Morten Vilsbæk

Pres på Venøfærgen

Selv på en dag, hvor Venøfærgens skipper må koncentrere sig om at holde kursen på den to minutter lange tur over strædet, kan man finde en rolig plet ved kysten.

Her er selv på det bredeste stykke blot en kilometers vej fra havstokken i vest til den i øst, og vestsiden var det oplagte valg. Her blev neoprenwaders rullet ud og en solid plastbalje sat i søen som en lille flodpram. Den invasive stillehavsøsters er et flokdyr og trives godt i sammenvoksede kollektiver, og især de ældre eksemplarer kan være svære at opdage på grund af tang og rurer - de små kegleformede krebsdyr - men med klart, lavt vand fik køkkenskriveren hurtigt fyldt baljen op med en snes kilo stillehavsøsters med tilhørende blåmuslinger og en krabbe og en børsteorm som bonus.

Et par langskaftede gummistøvler kunne også have klaret opgaven, og man kan være frisk og samle østers uden handsker, men det giver efterhånden små blødninger på fingrene, så mere ømskindede østersentusiaster kan med fordel lægge et par havehandsker med i rygsækken og spare smerten. Men det har sin charme at udfordre den taktile sans og fornemme de skarpe, ru former på byttet uden at stå med hænderne i et par våde handsker.

Murerhammer i aktion

Man får hurtigt smidt nogle kilo østers i baljen på et godt revir, og de fleste kommer faktisk fra de sten, som stillehavsøstersen klæber sig fast på. Det havde køkkenskriveren på fornemmelsen og medbragte en gammel, slidt murerhammer, og det flade blad er et perfekt redskab til først at trække en klump østers op fra bunden og dernæst hakke skaldyrene fri af stenen - et par kontante hug i kanten mellem skaldyr og sten, og sidstnævnte slipper.

En frisk østers i havstokken til et glas afkølede bobler er en fin afslutning på jagten, hvis man husker at få en karklud og en østerskniv med til at åbne dyrene.

Østers og en varm bil er en skidt kombination, men her kan man benytte et gammelt lystfiskertrick og smide våde aviser, ditto tang oven i skaldyrene, så fordampningen af vandet holder dem kolde for en stund - køkkenskriveren brugte nu blot de våde waders.

Og apropos lystfiskere, så har de et credo om ikke at bringe flere fisk hjem, end de kan spise, af hensyn til bestanden af eksempelvis bækørred og havørred. Men med stillehavsøsters er det en anden sag: De har taget over i Vadehavet og fortrænger også den oprindelige og eftertragtede limfjordsøsters i en grad, så myndighederne har åbnet for manuel høst med skovl ved kysten.

Så tag rigeligt med til dig selv og naboerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce