Annonce
Haderslev

Uden for pigtråden: Naboen og piloten ser forskelligt på F35

Tidligere F16-pilot med kaldenavnet GES forstår ikke kritikken af F35. For ham er det lyden af arbejdspladser. Foto: Lars Fahrendorff
Den ene synes, det er lyden af arbejdspladser, den anden kan ikke holde støjen ud og håber på ekspropriation.
Annonce

Skrydstrup: Det norske kampfly af typen F35 bryder pludselig stilheden over hovederne på den flok nysgerrige borgere, som har samlet sig uden for hegnet ved Skrydstrups hjemmebane for det kommende F35 kampfly.

Reaktionerne er en blanding af fascination og nøgtern vurdering af støjen. Men det er som om, at støjen ikke gør det helt store indtryk på de mere hærdede borgere fra området.

En af dem er tidligere F16 pilot og chef for eskadrille 727. Han er ikke overrasket over støjen.

- Efter min mening bliver her mindre støj end før. Dengang, jeg fløj, havde vi 120 kampfly og flere timer i luften. Nu får vi i bedste fald 16, der i bedste fald letter to gange dagligt. Jeg siger: Spis nu brød til, kommer det fra den pensionerede jagerpilot, der helst vil kalde sig GES, som er hans gamle pilotnavn.

Han trak sig tilbage fra F16 i 1996 og fløj siden cargo, indtil sin pension. Nu bor han i Haderslev, men kommer fortsat i Vojens.

- Nogle af vores venner herude kunne ikke sælge deres hus i Vojens. Lige indtil nyheden om de mange arbejdspladser, der følger med F35, kom. Så blev det solgt. Hør her, det her er godt for området. Det er lyden af arbejdspladser, slår den pensionerede F16-chef fast.

Han kalder al virakken om fly-støjen for lidt hysterisk. Han mener, at mange af dem, der klager, udmærket vidste, at de flyttede ind ved siden af kampflyene. Og der har gennem tiden været kampfly, der larmede meget mere end F16.

- Flyvepladsen lå her altså først, så al den kritik hører ingen steder hjemme, siger GES.

Nabo til landingsbanen i Skrydstrup, Malene Hansen, håber på ekspropriation. Ellers vil hun aldrig kunne sælge huset, mener hun. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce

Nabo håber på hjælp

Cirka 800 meter derfra bor Malene Hansen og hendes mand på en landejendom. De er naboer til flyvestation. Malene Hansen står og filmer med sin mobil, da F35 flyver lavt hen over landingsbanen og sætter afsted igen.

Hun er skeptisk.

- Du så lige F16 lette med fuld efterbrænder. Men F35 lettede uden. Jeg tror ikke på, at de målinger er til noget som helst. Hvad skal vi med dem, spørger hun.

Hun mener, at der ikke er så meget at rafle om: Området vil gerne have F35 og de arbejdspladser, som følger med, så eneste håb for hende og hendes mand er ekspropriation. Hun gider næsten ikke klage over støjen.

- Ja, det vil klart være det bedste for os. Vi kan ikke holde det her ud mere, siger hun.

De har boet på ejendommen i 21 år og har hørt på det alle årene.

De har desværre også fældet et bælte af skov her mellem os og flyvebanen. Det var trods alt med til at dæmpe støjen lidt, siger hun.

På terrassen ved huset har de med decibelmåler målt 97 decibel fra F16...

- Men de nye helikoptere, som er undtaget fra støjreglerne, har vi målt til 103 decibel. De er faktisk værre og får lamperne til at stå og dirre i huset, fortæller hun.

Alt i alt er det hele blevet værre, og hun håber på politikerne.

Nu skal folketinget så tage stilling til, om der skal ske en ekspropriation på baggrund af støjgener i området, når målingerne ligger klar.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Varde

Anne-Mette, mand og søn har lige meldt sig ind i parti for at støtte det lokale bud på en borgmester

Annonce