Annonce
Kolding

Udenlandsk chauffør fiflede 14 gange med lastbils fartskriver: Idømt bøde på over 100.000 kroner

Det kostede en bøde på 119.000 kroner, at en chauffør 14 gange havde snydt med lastbilens fartskriver og hastighedsbegrænser. Arkivfoto: Torben Glyum
En 43-årig chauffør fra Rumænien er ved Retten i Kolding dømt for 14 gange at at have manipulere med lastbilens takograf og hastighedsbegrænser. Det kostede en bøde på 119.000 kroner, og så må han ikke køre bil i Danmark de næste fire år.

Kolding: En 43-årig chauffør fra Rumænien havde på forhånd gennem en advokat i sit hjemland ladet forstå, at han ikke ville møde op i Retten i Kolding, da hans sag skulle for.  Han havde også ladet forstå, at han kunne erkende sig skyldig.

Sagen handlede om, at han 14 gange var blevet taget i at manipulere med fartskriveren, den såkaldte takograf, og lige så mange gange havde han kørt, mens bilens hastighedsbegrænser var slået fra, så han kunne køre hurtigere end 90 kilometer i timen.

Det kostede en bøde på 119.000 kroner, og derudover må han ikke køre bil i Danmark i fire år.

Alle ulovlige kørsler er foregået på motorvejen E45, tre gange er han blevet standset i nærheden af Kolding,  men det er også sket ved Frøslev, Aarhus og Aalborg. Kørslen er sket i perioden fra den 9. april til den 28. april 2018.

Annonce

Sagens bevis

- Beviset i sagen er, at vi har udskrifter fra lastbilens takograf. Og når den registrerer hvil, så skal lastbilen holde stille. Samtidig har vi billeder fra det automatiske nummerpladegenkendelses-system, der viser, at lastbilen har kørt rundt ude på motorvejen på tidspunkter, hvor takografen viser, at chaufføren holder hvil. Derfor er der lavet en teknisk undersøgelse af bilen. Undersøgelsen viser, at der er manipuleret med bilen, så den kan køre, selvom takografen registrerer hvil, og samtidig er hastighedsbegrænseren sat ud af drift, forklarer Pernille Moesborg, der var anklager i sagen.

Den automatiske nummerpladegenkendelse er et  system med nummerplade-scannere, som kan alarmere politiet, hvis et køretøj, som er registreret i politiets systemer, passerer et kamera. Der er monteret 48 stationære kameraer rundt om i landet.

Det vides ikke, hvor hurtigt chaufføren har kørt, for der er ingen hastighedsmålinger på ham.

Annonce

Vognmand dømt i 2019

Også chaufførens rumænske vognmand har stiftet bekendtskab med det danske retsvæsen i forbindelse med sagen.

- Han mødte op i Retten i Kolding, hvor hans sag blev afgjort den 27. februar 2019.  Sagen endte med en bøde på 210.000 kroner til vognmanden, oplyser anklageren.

Er der udsigt til, at bøderne bliver betalt?

- I sager, hvor vi standser nogen på vejen, og der er tale om en udenlandsk lastbil og en udenlandsk chauffør, så tilbageholder vi bilens trækkende enhed, indtil vi har pengene.  I den konkrete sag har der været tilbageholdt en lastbil som sikkerhed, siger Pernille Moesgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce