Annonce
Sydjylland

Udenlandske chaufførers overnatning og forplejning betales af skattekroner

Tirsdag morgen forlod de 26 chauffører frivilligt lejren i Padborg sammen med politiet. Privatfoto

Tirsdag morgen forlod 26 udenlandske chauffører den lejr på Kurt Beier Transports adresse i Padborg, som de boede i. Natten til onsdag overnattede de på Bov Kro, og de er fortsat indkvarteret i nærområdet. Opholdet bliver betalt af skattekroner gennem Socialstyrelsen.

Kost og logi: Det er danske skattekroner, der i øjeblikket betaler for, at 26 udenlandske chauffører ikke længere bor i en lejr på Kurt Beier Transports adresse i Padborg.

Tirsdag morgen forlod chaufførerne frivilligt lejren, hvor de levede under kummerlige forhold i containere og pavilloner. Natten til onsdag sov 14 af dem på Bov Kro, mens de i øjeblikket er indkvarteret et andet sted i nærområdet.

Brian Fussing, politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, oplyser, at det er Center mod Menneskehandel, der efter aftale med politiet tager sig af chaufførernes forplejning og indkvartering. Dermed er det også Socialstyrelsen, der indtil videre betaler udgifterne, fortæller Trine Ingemansen, leder af Center for Menneskehandel, som hører under Socialstyrelsen.

- De er indkvarteret i nærområdet, hvor vi kunne finde plads til dem. Jeg kan ikke fortælle adressen, siger Trine Ingemansen.

- Indtil videre er det Center mod Menneskehandel, der har betalt ud fra den bevilling, som vi har. Vi har fået vores penge fra satspuljen til at bistå ofre for menneskehandel, siger hun.

Hvor længe kommer det til at stå på?

- Det kommer an på, hvad der sker med dem. Vi har dem indkvarteret, indtil vi har foretaget vores vurdering, siger Trine Ingemansen.

Annonce

Kan returnere til job

Centeret er i øjeblikket ved at vurdere, om chaufførerne har været ofre for menneskehandel. Det vil ikke blive meldt offentligt ud, når den endelige vurdering er foretaget, da centeret har tavshedspligt i de enkelte sager.

- Hvis vi ikke vurderer, at der er tale om menneskehandel, tænker jeg, at ambassaden eller andre står klar til at gribe dem. Hvis der er tale om menneskehandel, har de i første omgang mulighed for at være her i 30 dage i en restitutions- og refleksionsperiode, og så kan det bliver forlænget til 120 dage, hvis de tager imod en forberedt hjemsendelse, siger Trine Ingemansen.

Skal de tilbage til deres job, hvis det vurderes, at de ikke har været ofre for menneskehandel?

- Det er deres egen beslutning samt det opholdsgrundlag de har, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce