Annonce
Sydjylland

Udenlandske Kurt Beier-chauffører har kostet 200.000 skattekroner

De udenlandske chauffører boede i containere og pavilloner på Kurt Beier Transports adresse i Padborg. Center mod Menneskehandel vurderede i november, at de havde været ofre for mennesekehandel. Privatfoto

Godt 200.000 kroner af skatteydernes penge er blevet brugt på at forpleje og indkvartere de udenlandske chauffører, som tidligere var ansat ved Kurt Beier Transport. Det viser en aktindsigt. Chaufførerne boede tidligere i en lejr på virksomhedens adresse i Padborg under kummerlige forhold.

Offentlige midler: Det er skatteydernes penge, som har betalt for gildet, efter at en række udenlandske lastbilchauffører i slutningen af oktober forlod en lejr ved Kurt Beier Transports adresse i Padborg.

Siden den 30. oktober har Center mod Menneskehandel betalt i alt 143.800 kroner for chaufførernes indkvartering, ligesom hver chauffør om dagen har modtaget 80 kroner til mad og andre fornødenheder. Det viser en aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået.

Centeret har endnu ikke opgjort, hvor mange penge der i alt er blevet brugt på mad og andre fornødenheder, men ifølge Fagbladet 3F, som ligeledes har fået aktindsigt i omkostningerne, så løber dét beløb op i cirka 60.000 kroner.

Dermed lyder det samlede beløb af skattekroner på godt 200.000.

- Vi har fået vores penge fra satspuljen til at bistå ofre for menneskehandel, sagde Trine Ingemansen, leder af Center mod Menneskehandel til JydskeVestkysten i november.

Annonce

Sagen kort


  • Fagbladet 3F kunne mandag den 29. oktober fortælle, at flere udenlandske chauffører boede under kummerlige forhold i en lejr ved virksomheden Kurt Beier Transports adresse i Padborg. Samtidig var deres timeløn ifølge 3F på omkring 15 kroner.
  • Efter en razzia dagen efter valgte 22 filippinske chauffører og fire fra Sri Lanka frivilligt at tage fra lejren.
  • Aabenraa Kommune gav Kurt Beier Transport et strakspåbud om at fjerne de containere og pavilloner, som havde huset chaufførerne. Kommunen har tidligere givet firmaet et påbud, og i november anmeldte kommunen også firmaet til politiet.
  • Flere virksomheder har i kølvandet på afsløringerne valgt at ophæve samarbejdet med Kurt Beier.

Vil ikke oplyse adresse

Dengang oplyste hun videre, at chaufførerne var indkvarteret i nærområdet, men at hun ikke kunne fortælle adressen.

Socialstyrelsen, som Center mod Menneskehandel hører under, har i aktindsigten fortsat afvist JydskeVestkystens anmodning om at få oplyst, hvor chaufførerne var indlogeret.

- Det skyldes, at det ikke kan udelukkes, at Center mod Menneskehandel fremtidigt vil benytte et af disse indkvarteringssteder til ofre for menneskehandel, hvorfor hemmeligholdelse af disse er påkrævet af hensyn til ofrenes sikkerhed, lyder begrundelsen i aktindsigten fra Socialstyrelsen.

Ifølge Fagbladet 3F har omkring 200 chauffører på skift levet i lejren i Padborg, hvor de boede under kummerlige forhold og havde en timeløn på cirka 15 kroner. Den 30. oktober forlod de frivilligt lejren sammen med politiet.

Den 7. november konkluderede Center mod Menneskehandel, at chaufførerne var ofre for menneskehandel. I sidste uge forlod nogle af chaufførerne Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce