Annonce
Esbjerg

Udenlandske rigmænd køber gigantisk konkurslandbrug ved Esbjerg

Danske landbrugsbedrifter har de seneste år i stigende grad været en lækkerbisken af en investering for udenlandske investorer. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Udenlandske investorer i selskabet Farm Company A/S har købt den største del af konkursboet efter en af landsdelenes største kvægbedrifter, I/S Mathiesen i Grimstrup.

Esbjerg: Danske landbrugsbedrifter har de seneste år i stigende grad været en lækkerbisken af en investering for udenlandske investorer.

Således er også den største del af konkursboet efter bedriften I/S Mathiesen blevet erhvervet af udenlandske investorer i selskabet Farm Company A/S, som har tråde til den danske erhvervsmand og bestyrelsesformand Jens Ohnemus, bosiddende i schweiziske Geneve. Med investeringsselskabet er også folk med adresser i Rotterdam og Hong Kong, mens hovedaktionæren er David John Hughes, som er tidligere oliehandler og har været direktør i fodboldklubben Charlton. Nu er han både direktør og hovedaktionær i London Rugby League Limited.

I/S Mathiesen-bedriften ved Grimstrup blev tilbage i december 2017 erklæret for konkurs efter begæring fra Danske Andelskassers Bank. Den vakte opsigt, fordi konkursen omhandlede en af landsdelens absolut største kvægbedrifter, omfattende med 13 ejendomme, cirka 600 hektar jord, 13 ansatte og rundt regnet 2.000 malkekøer og opdræt. Gælden alene til Andelskassen var på langt over 100 millioner kroner.

Annonce

Vores seneste køb er vores femte landbrug i Danmark, og det øger markant vores samlede jordtilliggende markant fra godt 1.000 hektar til 1.600 hektar.

Jens Ohnemus, bestyrelsesformand i Farm Company.

Markant forøgelse

Med købet ejer Farm Company nu 1.600 hektar fordelt på fem landbrug: Et på Fyn og fire i området mellem Esbjerg og Kolding. Jens Ohnemus henviser til en tidligere udsendt pressemeddelelse.

- Vores seneste køb er vores femte landbrug i Danmark, og det øger markant vores samlede jordtilliggende markant fra godt 1.000 hektar til 1.600 hektar, siger han.

Kurator, advokat Flemming Jensen, indehaver af Advokatfirmaet Flemming Jensen i Herning, der har betydelig erfaring med landbrugskonkurser, har ikke ønsket at oplyse, hvem køberne er i den store konkurssag, som foruden I/S Mathiesen og omfatter personlige konkurssager vedrørende de tidligere ejere af bedriften, far og søn,

Han oplyser dog, at der har været én køber til den største del af aktivmassen i boet, mens en anden større klump i boet er solgt på tvangsauktion og andre forskellige købere er der også handlet af med.

Dividende udbetales

Ifølge Flemming Jensen er ingen af de tre konkurssager endeligt afsluttet, og sagerne ventes af forskellige årsager først afsluttet i 2020. Han forventer, at der vil blive udbetalt dividende i de tre sager, også til de såkaldte simple kreditorer, som ofte står tilbage med uforrettet sag.

Om årsagen hertil siger Flemming Jensen, at det er forskellige fri aktiver og retssager i kølvandet på sagerne, der giver et tilfredsstillende provenu. Hvor meget, der udbetales i dividende, kan kuratoren ikke oplyse, før sagerne er helt afsluttet.

Ifølge Flemming Jensen endte det samlede tilgodehavende fra de tre sager med at rende op i omegnen af 200 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce