Annonce
Udland

Udenrigschef vil gøre EU til supermagt via magtens sprog

Vladimir Simicek/Ritzau Scanpix
EU skal omsætte sin "størrelse og betydning i verden til at fremme egne interesser", siger Jeppe Kofod.

Der er stadig en sandhed i den gamle beskrivelse af EU som "økonomisk kæmpe og politisk dværg", hvad angår den fælles udenrigspolitik. Men det skal være slut.

EU's nyligt tiltrådte udenrigschef, Josep Borrell, vil have EU til at tale "magtens sprog" i verden. Den politiske indflydelse i verden skal spejle det forhold, at EU på eksempelvis handel og udviklingspolitik er størst.

I et brev til EU's udenrigsministre før sit første ministerrådsmøde som ny udenrigschef mandag i Bruxelles har spanieren fremlagt sin vision.

- Magtens sprog betyder, at man lærer at anvende alle de værktøjer, der er til rådighed - og det er mange - så man får en stærkere position i verden, siger Borrell på vej ind til mødet.

Målet er "ikke at erobre". Målet er at bidrage til en "mere fredelig, velstående og retfærdig verden".

Den indstilling vinder genklang hos en meget stor gruppe EU-lande, der med Danmark opfordrer til netop dette i et nyt fælles holdningspapir.

Federica Mogherini, der overlod stafetten som udenrigschef til Borrell 1. december, er blevet kritiseret for ikke at løfte EU's potentiale tilstrækkeligt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) hilser de nye toner fra Borrell velkommen.

- Der er ingen tvivl om, at Mogherini har gjort et kæmpe og godt stykke arbejde. Men man må også bare sige, at det har været svært for EU - også i de senere år - at spille den rolle, som EU kan og skal, siger Kofod.

Han peger på Afrika, som er en klar prioritet for den nye EU-Kommission, hvis formand i sidste uge besøgte kontinentet på sin første officielle rejse.

- Se på Kina og USA, som ikke fylder lige så meget, som vi gør i Afrika, men alligevel fylder deres indflydelse måske nogle gange mere, end vi gør.

- Det med at få os til at tale med én stemme i verden, det fokuserer vi på i dette papir, siger Kofod om holdningspapiret, som Danmark har skrevet sammen med i alt 22 EU-lande.

Spørgsmål: Men når EU ikke spiller en større rolle, er det så ikke blot fordi, at man er 28 eller 27 lande, som ikke kan blive enige?

- Det er sandt, at vi er 27 eller 28 forskellige lande. Det er en af vores store styrker i Europa. Men når vi er enige om noget, og det er vi meget ofte - også i rådet af udenrigsministre - så skal vi også gennemføre og udøve vores indflydelse sammen, siger Kofod.

Han henviser til eksemplet med Tyrkiets militære offensiv i det nordøstlige Syrien i efteråret.

- Vi vedtager en meget striks politik i forhold til våbenpolitik, og så skal vi også gennemføre det i praksis, siger Jeppe Kofod.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Varde

Linda gør det igen og igen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];