Annonce
forside

Udflugt/ferietip: Tag en tur til Før!

Da jeg og min familie tre gange før havde været på den tyske ø Sild, synes vi det var på tide med en ny oplevelse. Vi kiggede lidt på landkortet og så lidt længere mod syd - der lå øen Før.

Annonce

Øen Før eller på tysk Föhr (eller nordfrisisk: Feer) er ikke umiddelbart det første sted, man som dansker tænker på at tage hen på ferie eller udflugt. Det er dog noget, man skal overveje - Før er en virkelig flot ø - Før kalder sig også "Föhr - grüne Insel, Weißer Strand på deres officielle hjemmeside.

Øen er cirka 80 kvadratkilometer stor og der er cirka 9.000 indbyggere på øen - heraf cirka halvdelen i hovedbyen Wyk (på dansk Vyk - nordfrisisk Wik). Der har ikke rigtigt været gang i en strukturkommission på øen endnu - øen er delt op i 12 kommuner, meget små forhold i forhold til de danske kommuner.

Der er stadig amter i Tyskland. Før samt naboøen Amrum er i amt sammen og administreres fra Wyk.

Højeste sted på øen er 13 meter over normalt 0 - beliggende mellem Nieblum og Midlum.

Indtil år 1362 var Før forbundet med fastlandet, men en stormflod mellem 15. januar og 17. januar 1362 gjorde at Før nu var en ø.

På den vestlige side af øen snakker ca. 2.000 af øens indbyggere en lokal dialekt af frisisk.

Øen har også gennem 1700 og 1800 tallet været hjemsted for hvalfangst. Cirka 1.000 personer ernærede sig ved hvalfangst - heraf 150 kaptajner.

I tiden derefter levede øen primært af landbrug.

Øen er også kendt for sit kurbad i Wyk - det første blev bygget i 1819.

Øen har også været under dansk herdømme frem til 1864, hvor danskerne tabte Sønderjylland og Slesvig. Kong Christian den 8. havde i 1840'erne sit sommerresidens i Wyk. Hans Christian Andersen har også hentet inspiration til sine bøger via ophold på øen. I Wyk ses der også minder fra dansk tid, da der her findes danske foreninger og en dansk skole.

Den tyske ø Før er beliggende cirka 30 km. syd for Tønder - og fra Dagebüll på fastlandet kan man tage færgen til hovedbyen Wyk. Man kan tage sin cykel med eller også bilen, hvis det skulle være nødvendigt. Er privatøkonomien god, kan man booke et privatfly eller flyve sit eget privatfly til øens lille flyveplads.

Hvis man ikke har mulighed for at komme i bil til Dagebüll kan man tage toget fra Tønder til Niebüll. I Niebüll kan man købe billetten til næste tog mod Dagebüll samt færgebilletten mod Før. Toget standser lige ved siden af færgen i Dagebüll. Om sommeren er der med enkelte afgange mulighed for at tage et veterantog.

Hvis man ankommer i bil til Dagebüll, kan man parkere den på et parkeringsanlæg, hvor man også køber billetten til færgen. Herfra er der shuttle-bus til færgeterminalen.

Sejlturen er cirka 45 minutter - i solskinsvejr er det en meget flot tur. Allerede fra start kan man se Før og undervejs ser man de såkaldte "Hallig-øer" Små øer med en række huse, som ikke er beskyttet af diger, men hvor husene og gårdene er anlagt på kunstige høje - såkaldte værfter, så de er beskyttet for højvande, storme og orkaner. Nogle af disse "Hallig-øer" har meget små skoler med ned til 2-3 elever - så er det meget svært at pjække uden at blive opdaget specielt når nogle af eleverne har deres forældre som undervisere.

På sejlturen er der også udsigt til naboøerne Sild og Amrum.

En returbillet til færgen koster 12 EURO for en voksen, ønsker man at tage sin cykel med koster det 4,30 EURO ekstra. I bil noget dyrere, men det burde heller ikke være nødvendigt for en lille udflugt.

Vel ankommet til Før er der flere forskellige muligheder.

- Man kan cykle rundt på øen - der er mange små veje uden særlig meget trafik - øen er også til at finde rundt i.

- Man kan tage den almindelige rutebus, som går rundt på øen

- Man kan også tage med en minibus rundt på øen - det gjorde mig og min familie - så vi fik en god guidet rundtur på øen. Ved færgeterminalen i Wyk stod et par chauffører klar til at tage turister med rundt på en guidet tur på små to timer for 7 EURO. (Det kan stærkt anbefales)

Turen startede ud af Wyk. Guiden var en yngre mand, som havde boet hele sit liv på øen fortalte også om samfundsforholdene på Før. Der er folkeskoler og også et gymnasium på øen. Har man lyst til en universitetsuddannelse skal man dog forlade øen for at få opfyldt denne drøm. Efter uddannelse bliver det også svært at finde job på øen, da de erhverv der er på øen ikke kræver en universitetsuddannelse. Det er primært landbrug og turisterhverv, som er tilbage på øen.

Undervejs på turen i minibussen kom vi forbi mange af de såkaldte friserhuse. Små gamle huse med stråtag. Små landsbyer med små veje, hvor der ikke er mulighed for at en stor turistbus kan dreje rundt.

Men ellers er Før jo en flot ø med grønne landskaber og dyr der græsser på markerne. På en gård så vi også mange storke, det er jo desværre et sjældent syn i Danmark.

Undervejs blev der også holdt stop ved stranden på den vestlige side af øen. Der var ebbe, så der var langt ud til vandet. Man kunne godt gå på Vadehavets bund (når der er ebbe) over til naboøen Amrum - dog med en god omvej, da en sejlrende med stærk strøm ikke kan forceres. Det anbefales at tage turen på Vadehavets bund med guide, både på grund af sikkerheden samt på grund af pågældende kan fortælle noget om den spændende natur og det liv der er på Vadehavets bund.

Den lokale guide fortalte også helt klart sin mening om arkitekturen undervejs. Blandt andet var han ikke tilfredse med de få højhuse, der var i Wyk, da de ikke passede ind i landskabet. Vi var enige i den konklusion.

Ikke alle og enhver kan komme og købe fast ejendom på Før. Man skal minimum have boet på øen i 6-7 år, før man kan købe en ejendom. Sælger man igen efter kort tid, er det øens befolkning der har køberetten først.

Det gør også at priserne på husene på Før ikke er så tårnhøje som på naboøen Sild, hvor tyske kendisser som for eksempel skuespillere og direktører har købt store sommerhuse og almindelige ejendomme. Dette har resulteret i, at priserne er skruet så meget i vejret, at lokale øboere nogle gange bliver tvunget til at købe ejendom på fastlandet, da de ikke har råd til de høje priser.

Blandt attraktionerne på Før kan følgende ting anbefales:

Ved landsbyen Borgsum - rester af vikingeborgen Lembeksborgen.

Vadehavet

Strandpromenaden i Wyk

Gamle vindmøller

Klokketårnet - bygget i 1886

Mig og min familie sluttede turen af med en lille gåtur på gågaden i Wyk. Ved siden af strandpromenaden i Wyk fandt vi en god spiserestaurant med fantastisk udsigt over Vadehavet. Kan desværre ikke huske hvad restauranten hedder - priserne var trods udsigten ikke særlig høje - en god hovedret kostede fra 10 EURO.

Herefter var det igen tid til at tage færgen retur.

Alt i alt en rigtig god udflugt - der er god mulighed for at overnatte på Før, hvis man har brug for at have et par dage i stille omgivelser.

Se billeder fra turen: http://www.facebook.com/album.php?aid=29810&id=540985837

Se også turisthjemmesiden: http://www.foehr.de

Generelt er alt information på tysk - det var den guidede rundtur på øen også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce