Annonce
Kolding

Udgifter til cirkustur for plejehjemsbeboere løb løbsk

Omkring 320 plejehjemsbeboere tog imod, da Kolding Kommune inviterede i cirkus. De ældre kunne invitere børn, børnebørn og oldebørn med. Arkivfoto: Søren Gylling

En regninger på 64.000 kroner for is og sodavand samt transportudgifter for godt 140.000 kroner fik budgettet til at skride, da 320 plejehjemsbeboere var i cirkus. Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen siger, at turen var alle pengene værd.

Kolding: Som en del af sidste års budgetforlig afsatte et flertal i byrådet 150.000 kroner, så plejehjemsbeboere med pårørende kunne komme en tur i cirkus. En aktindsigt, som JydskeVestkysten har søgt, viser, at pengene stort set kun rakte til at betale for selve forestillingen, der blev vist den 22. juni.

Ekstra udgifter får den samlede regning til at blive mere end fordoblet.

Alene behovet for at leje liftbusser fik udgiften til næsten at blive fordoblet. Transporten ventes løbe op i 141.550 kroner eksklusiv moms.

Omkring 320 plejehjemsbeboere med pårørende sagde ja tak til cirkusinvitationen, og for at fylde teltet op blev blandt andre 200 sfo-børn inviteret med.

Alle 1600 i cirkusteltet blev budt på en Cornetto-is og en sodavand. Det gav en regning på 64.000 kroner. Hvilke udgifter til ekstra personale dagen har givet, kan kommunen ikke opgøre.

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) fortryder ikke, at han i sin tid foreslog cirkusturen.

- Nej, tværtimod. Men jeg havde ikke forestillet mig, at det blev så dyrt i liftbusser. Jeg har hørt fra dem, der deltog i forstillingen, at det var en fantastisk oplevelse, siger han.

Annonce

Cirkusforestilling

Ved sidste års budgetforlig fik Dansk Folkeparti afsat 150.000, der skulle bruges på at invitere plejehjemsbeboere og deres pårørende i cirkus.

Omkring 320 plejehjemsbeboere takkede ja og var med i Cirkus Arena den 22. juni.

De afsatte penge kan dække under halvdelen af de reelle udgifter, der samlet løber op i 187.222 kroner plus 141.550 kroner til bustransport, begge beløb uden moms.

Kolding Kommune kan ikke levere en opgørelse over, hvor mange ekstra personaletimer cirkusturen har udløst.

De ekstra penge tages fra kommunens pulje til aktiviteter på plejehjemmene. I den pulje er der i alt 273.000 kroner i år.

Plejehjem betaler for busser

Han kan ikke sætte dato på, hvornår han fik at vide, at de afsatte penge ikke rakte.

- Jeg tror, at vi i udvalget på et tidspunkt fik at vide, at der skulle lejes liftbusser, og at de var dyrere end ventet, og så vælger plejecentrene at bruge nogle af de penge, de har på deres konto til aktiviteter på liftbusserne, så dagen kunne gennemføres, svarer udvalgsformanden.

Kunne pengene ikke være brugt på noget bedre på seniorområdet?

- Sidste år fik vi 90 millioner kroner til hjemmehjælp og bemanding på plejecentre ud over de 150.000 kroner til cirkusturen. Sådan en tur kan jeg virkelig godt unde plejehjemsbeboerne. Pengene er godt givet ud. At komme i cirkus er med til at skabe livsindhold og livskvalitet. Det er vigtigt for beboerne at have noget at glæde sig til og noget, de kan tale om i lang tid bagefter.

1000 kroner per ældre

Mange beboere på plejecentre har selv råd til at betale, hvorfor skal kommunen tage regningen?

- Der skal være god pleje på plejehjemmene, men det skal også være sådan, at beboere, der ikke selv har råd, kan deltage i fælles aktiviteter.

Hvis man dividerer ud, så har det kostet i gennemsnit godt 1000 kroner at invitere hver af de 320 plejehjemsbeboere i cirkus.

- Ja, og hvis man ikke kan unde en plejehjemsbeboer en udflugt til 1000 kroner en gang i sin tilværelse, så er det et alt for fattigt samfund. Hvis vi fjerner aktiviteter, der skaber livsglæde, så får vi højere medicinudgifter.

Det var tirsdag ikke muligt at træffe senior- og socialdirektør Lars Rasmussen for en kommentar.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce