Annonce
Erhverv

Udgifter til hvidvasksag spiser af Swedbanks overskud

Ints Kalnins/Reuters
Swedbank bliver undersøgt for hvidvask i Baltikum, og det betyder forhøjede udgifter hos den svenske bank.

Swedbank har tjent færre penge i de første ni måneder af 2019, hvor store udgifter til at komme til bunds i en formodet hvidvasksag har kostet.

Den svenske bank tjente i årets første ni måneder 10,6 milliarder kroner.

Det er et fald på omtrent en milliard kroner over det sidste år. Det viser bankens regnskab, der er offentliggjort onsdag.

Swedbank er hvirvlet ind i en sag om formodet hvidvask gennem bankens afdeling i Baltikum, som det svenske medie SVT har optrevlet.

Banken satte i februar gang i en intern undersøgelse af sagen. 30 milliarder pengeoverførsler skal ses igennem af eksterne firmaer.

Pengene er løbet gennem banken fra 2007 til 2019. Omtrent halvdelen af overførslerne er fra bankens baltiske afdeling.

Undersøgelsen har betydet, at bankens omkostninger er steget. Det er blandt andet til eksterne konsulenter fra firmaer, som banken har hyret ind i forbindelse med sagen.

I år er bankens udgifter steget med 16 procent til lidt over ti milliarder kroner.

I foråret blev bankens daværende topchef, danskeren Birgitte Bonnesen, fyret i forlængelse af sagen.

Omkostninger til hendes fratrædelse på 15 millioner kroner har også trukket bankens udgifter op.

Birgitte Bonnesen er blevet afløst af svenskeren Jens Henriksson. Han har siddet på posten i tre uger. Det første, han nævner i regnskabet, er at finde hoved og hale i hvidvasksagen.

- Vi skal til bunds i anklagerne om hvidvask og løse de mangler i vores værn mod hvidvask. Ikke kun på grund af de igangværende undersøgelser, men fordi det er det rigtige at gøre, siger Jens Henriksson.

- Det betyder, at jeg vil bruge meget tid på at sikre, at den interne undersøgelse bliver gjort færdig hurtigt, og at myndighederne har adgang til al den information, de har brug for, i forhold til at lave deres undersøgelser, siger han i regnskabet.

I starten af oktober mistede tre chefer i bankens estiske filial jobbet som følge af sagen om hvidvask.

/ritzau/

Annonce
Link til regnskab på Swedbanks hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce