Annonce
Billund

Ansættelsesstop i resten af 2019: Alle områder rammes i Billund Kommune

Hele Billund Kommune skal hjælpe til resten af 2019 for at holde udgifterne i ro. Arkivfoto: Christer Holte
Udgiftsstoppet i Billund Kommune rammer alle afdelinger og gælder resten af 2019.

Billund Kommune: Alle områder og afdelinger i Billund Kommune har fået ordre på at holde igen med udgifterne.

Det er konsekvensen af den beslutning, som Billund Byråd tog tirsdag aften. Her blev byrådet præsenteret for et regnestykke, der viser, at kommunen formentlig kommer ud af 2019 med et forbrug på 31,2 millioner kroner mere, end man har fået tilladelse af regeringen til at bruge.

Det er få områder, som bærer en stor del af overforbruget, men den økonomiske bremse, som byrådet nu har trådt på, gælder bredt i hele kommunen, altså også på for eksempel plejehjem og børnehaver, hvor der ikke har været et overforbrug.

- Vi kan ikke i november nå at gennemføre besparelser, der har en virkning her i 2019. Det er for sent. Vores største chance er at begrænse indkøb resten af året, og det er ligegyldigt områder, for det tæller alt sammen, siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune.

Annonce

Straf fra staten

Landets kommuner har kun lov til at bruge et bestemt beløb på service og anlæg. Bliver dette beløb overskredet, kan kommunerne se frem til en økonomisk sanktion. Staten kigger dog ikke på kommunerne individuelt, men på kommunerne samlet set.

Billund Kommunes oprindeligt tildelte serviceramme lød på 1,2068 milliarder kroner. Budgetopfølgningen viser, at kommunen på nuværende tidspunkt forventes at bruge 31,2 millioner kroner for meget.

Foruden merforbruget på 30 millioner kroner vil det koste Billund Kommune cirka 20 millioner kroner i sanktion - hvis altså landets kommuner samlet set overskrider deres serviceudgifter.

Kun nødvendige udgifter

Helt konkret betyder det, at der er ansættelsesstop i kommunen. For alle kommunale afdelinger gælder desuden, at det kun er nødvendige indkøb, som må foretages. Der skal skelnes mellem "need to have" og "nice to have".

De forskellige områder har ellers samlet set en opsparing på godt 46 millioner kroner, som der altså ikke længere er tilladelse til at bruge løs af.

- Selvom man kunne have lyst til købe nye computere eller nyt legeredskab eller andet, skal man vente med det til januar, forklarer Ib Kristensen.

Begge beslutninger gælder resten af året.

Pessimistisk borgmester

Overforbruget kan blive dyrt, da staten straffer kommunerne med økonomiske sanktioner, hvis landets kommuner samlet set bruger mere på service, end hvad der er aftalt mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Borgmesteren selv er pessimistisk, i forhold til hvor meget af overforbruget som Billund Kommune kan nå at hente i årets sidste halvanden måned.

- Det, der kan redde os fra en sanktion, er, at de andre kommuner ikke når at bruge deres serviceramme, siger Ib Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];